zomer (c) GRUUN

Echniacea purpurea of Rode zonnehoed

Toen ik de Rode Zonnehoed of Echinacea in m’n tuin plantte, had ik geen idee hoeveel bloemen ik ooit zou krijgen. Meer nog, de plant groeide uit van een bescheiden bosje naar een bijna twee meter hoge struik met in de zomer massa’s roze, margrietachtige bloemen. Zonnehoed is een wat omstreden kruid, maar oogt vooral heel erg mooi in je tuin!

Kort & krachtig

  • zaaien
  • planten
  • oogsten als plukbloem

Rode zonnehoed in je tuin

Echinacea houdt van het meest zonnige plekje in de tuin. Zelfs de droogte kan de plant best goed aan. Ik doe eigenlijk helemaal niets aan mijn rode zonnehoed. In de zomer staat hij hoog en bloeit hij volop, in de winter verdwijnt ie weer ondergronds.

Bloemen kan je prima knippen als snijbloemen tijdens de zomer, de ideale plukbloem dus. In het najaar vormen ze een mooi silhouet in je tuin. Je kan trouwens kiezen uit verschillende bloemvormen: met uitstekende bloemblaadjes in een rijk palet van kleuren.

Het is een vaste plant, dat wil zeggen dat hij ieder jaar opnieuw terugkomt. Je hoeft ‘m dus maar één keer te zaaien of te planten om er elke zomer opnieuw plezier van te hebben.

zonnehoed (c) GRUUN
rode zonnehoed (c) GRUUN

Omstreden als kruid

Veel mensen grijpen naar Echinacea voor het verlichten van verkoudheidsklachten of keelpijn. Toch is de werking van het kruid al jarenlang omstreden. Verschillende wetenschappelijke studies naar de medicinale werking ervan toonden aan dat er wel degelijk een positieve werking was. Het wetenschappelijk onderzoek kwam echter onder vuur te liggen en het kruid blijft dus veelbesproken.

Zonnehoed zie ik als een prachtige bloem en kruid dat fantastisch staat in je eetbare tuin. Tot er wetenschappelijk onderzoek is dat anders zegt, houden we eraan om de plant niet aan te bevelen voor eventuele geneeskrachtige werking. Haar schitterende aanblik is voor ons voldoende om haar ten volle te waarderen als sierplant.

zonnehoed (c) GRUUN
zonnehoed (c) GRUUN