Ficus elastica Tineke

Ficus elastica snoeien: zo snoei je voor een mooie en volle plant

Een van mijn favoriete kamerplanten is de Ficus elastica of rubberplant. Met z’n diepgroene of bonte bladeren is het een superleuke plant die weinig verzorging vraagt. Om de mooiste vorm voor je plant te krijgen, kan je jouw Ficus elastica af en toe snoeien. Ik leg je uit hoe je dat makkelijk doet.

Ficus elastica snoeien

Waarom snoei je de rubberplant?

Een Ficus elastica is een heel dankbare plant is huis. Heeft hij het naar zijn zin dan zie je heel regelmatig (soms wel elke week) een nieuw blad verschijnen. Dat heeft iets fascinerends om te zien want bij weinig kamerplanten zie je de bladeren zo mooi ontrollen en tevoorschijn komen. Maar een te grote plant heeft ook een nadeel: na een paar jaar bereikt je rubberplant het plafond. En wat dan? Vaak ziet een wat oudere plant er een beetje stakerig uit of zijn de onderste bladeren helemaal verdwenen.

Ficus elastica snoeien

Door je plant te snoeien, houd je de plant in toom of kan je van het begin bepalen wat voor mooie vorm jouw rubberplant zal krijgen. Voor je verdergaat: lees hier alles over de dagelijkse verzorging van je Ficus elastica of rubberplant.

Denk na over de vorm van je Ficus elastica plant

Ruwweg zijn er twee vormen die je Ficus elastica kan aannemen. Een plant die je gewoon zijn gang laat gaan, groeit in een rechte lijn vanaf de centrale stengel naar boven. Wil je een volle, bossigere plant dan moet je regelmatig snoeien om het aanmaken van nieuwe zijtakken te stimuleren. Dit bepaalt eigenlijk het uiterlijk van je latere plant, dus denk even na welke vorm rubberplant jij wilt:

  1. een rechte plant met een centrale stengel
    Een rubberplant groeit bij het juiste licht rechtop omhoog met 1 centrale stengel. Dat is fijn als je een hoge en smalle plant wilt. Eenmaal je groene huisgenoot het plafond heeft bereikt, dan heb je weinig andere opties dan te snoeien om je plant in toom te houden (en te voorkomen dat hij gaat scheefgroeien of door zijn eigen gewicht omvalt).
  2. een volle, lage plant met meerdere zijstengels
    Erg mooi in huis is een lagere plant met heel wat vertakkingen. De basis blijft een simpele rubberplant, maar door ‘m regelmatig te snoeien stimuleer je het aanmaken van extra zijstengels. Dat geeft je plant een volle, bossige uitstraling. Ideaal als de plant een lege hoek moet opvullen, of als je deze wilt neerzetten op je vensterbank tegen inkijk.
Ficus elastica Tineke

Ficus elastica snoeien

Eens je weet hoe je gaat snoeien, bekijk goed wáar je dat gaat doen. Een rubberplant snoei je altijd net boven een knoop. Dat is de plek waar een bladsteeltje uit de stengel groeit. Of beter gezegd: waar het blad aan de hoofdstengel vastzit. Je kunt ook snoeien net boven de plek waar ooit een blad zat (dat is meestal nog te zien op de stengel). Gebruik een scherp mes of neem een schone snoeischaar.

Tips voor het snoeien

  • Let op voor het witte sap dat uit de plant komt. Dat kan in je ogen of op je handen terechtkomen en voor flink wat irritatie zorgen. Omdat het sap giftig is, draag je best handschoenen en een beschermende bril om deze plant te snoeien.
  • Komt het sap terecht op de vloer, veeg het dan zo snel mogelijk weg want het kan ook voor lelijke vlekken zorgen. Of leg een stuk karton onder de plant terwijl je snoeit.
  • Snoei nooit meer dan een derde van je plant.