ficus elastica

Ficus elastica: luchtzuiverende kamerplant vol karakter

Met zijn glanzende, lederachtige bladeren heeft de Ficus elastica heel wat karakter. De strakke vorm van deze rubberplant komt het best tot zijn recht in een eenvoudige pot. Je kan je ficus in vorm houden door te snoeien. Met z’n prachtige silhouet is het is trouwens een van m’n favoriete kamerplanten.

Verzorging van je Ficus elastica

Oorsprong

Oorspronkelijk komt deze plant veel voor in India en Zuidoost-Azië, waar hij kan uitgroeien tot een heuse boom.

Standplaats

Een van de voordelen van de rubberplant of rubberboom is dat hij het ook met minder licht goed doet. Zet hem op een plek zonder direct zonlicht. Een raam op het noorden is een ideale plek. Probeer de plant nadien niet meer te verplaatsen eens je hem hebt neergezet.

Weet dat boven alles je Ficus houdt van regelmaat en orde. Laat hem zo veel mogelijk op dezelfde plek staan. Hij kan het moeilijk krijgen als je hem verplaatst. Let ook op voor tocht, daar is de plant gevoelig voor.

Water geven aan je Ficus elastica

Deze plant houdt van regelmaat. Je doet er goed aan om steeds op dezelfde dag en dezelfde hoeveelheid water te geven. In het begin is dat een beetje zoeken: geef 1 keer per week water en controleer regelmatig of de bovenste laag laag nog lichtjes vochtig is door je wijsvinger in de potgrond te duwen. Voelt deze na enkele dagen al droog aan, geef dan volgende keer iets meer water. Gieten doe je trouwens best direct op de potgrond. Tips om water te geven aan je kamerplanten.

In de zomer kan je de plant ook even onder de douche zetten of van bovenaf met een gieter gieten. Zo’n regendouche wist het stof en vuil van de bladeren én je plant heeft meteen water gekregen.

Besproeien

Loop regelmatig langs je plant met een plantenspuit. Naast het verhogen van de luchtvochtigheid is dit een handige manier om het stof van de bladeren te verwijderen.

ficus elastica

Verzorgen van je Ficus elastica

  • Verwijder af en toe het stof van de bladeren met een vochtige doek. Zo blijft de plant mooi en gaat hij beter groeien.
  • Geef van de lente tot het einde van de herfst elke 2 weken wat vloeibare biologische plantenvoeding.
  • Verpot je plant naar een grotere pot als de oude klein is geworden. De plant krijgt dan meteen een echte boost in zijn groei. Kies daarbij een pot die maximum 20 procent groter is dan de oude. Als het grondvolume in een keer veel groter wordt, riskeer je wortelrot.

Snoeien

Heeft je plant het plafond bereikt? Je kunt de Ficus elastica snoeien in de lente of zomer. Lees hoe je dat doet in deze aparte blog over het snoeien van je Ficus elastica plant.

ficus elastica

Stekken

Om je rubberplant te stekken, neem je een bladstek of een kopstek. Let op voor het witte melksap dat uit de plant komt, dat is giftig. Draag handschoenen en was je handen nadien zorgvuldig. Zet de stek een uurtje in water en nadien in stekgrond. Zo ga je aan de slag met stekken. 

Wat is er mis met mijn Ficus elastica?

  • bladeren vallen af Een oud blad dat van de plant valt, is volkomen normaal. Dat gebeurt meestal in de winter. Je zult zien dat de plant zelf nieuwe bladeren aanmaakt die iets lichter van kleur zijn.
  • veel bladeren vallen af Vaak een teken dat de plant te veel water heeft gekregen. Geef minder water, of verpot je plant om hem opnieuw in droge aarde te zetten.
ficus elastica