graslelie

Supermakkelijke plant Chlorophytum comosum (graslelie)

Dit makkelijke plantje is een snelle groeier en bijna niet dood te krijgen. Het mooiste is dat de graslelie zelf tientallen kleine plantjes maakt, die je aan de plant zelf kunt laten hangen of kunt opkweken tot eigen stek. Prima om te experimenteren met vermeerderen dus!

Graslelie verzorgen

Oorsprong

Zuid-Afrika

Standplaats

Hoewel de plant heel tolerant is qua licht, kies je best voor een lichte standplaats uit de directe zon. Ochtendzon, bijvoorbeeld bij een raam op het oosten, is meestal geen probleem. Zet je de graslelie op een schaduwplek, houd er dan rekening mee dat je plant minder snel gaat groeien. Overigens is de badkamer ook een geschikte plek als er daglicht binnenkomt. De plant wordt zo’n 30 cm hoog. Het mooist is deze graslelie in een hangmand of op een kast waar de lange bladeren volop tot hun recht komen.

Water geven

In normale omstandigheden volstaat 1 keer per week gieten. Check met je vingertop of de bovenste laag van de potgrond droog aanvoelt, dan is het tijd om water te geven. Geef niet te veel water, de grond mag nooit doornat zijn. Gebruik liefst regenwater om de plant te gieten. Bekijk hoe je planten kunt water geven.

Besproeien

Regelmatig sproeien met de plantenspuit helpt om de bladeren schoon te houden en de luchtvochtigheid te verhogen.

graslelie

Verzorging van je graslelie

  • Geef vloeibare ecologische plantenvoeding van lente tot herfst, elke 2 weken.
  • Wacht tot de lente om te verpotten naar een grotere pot.
  • Houd je graslelie uit de buurt van tocht of warmtebronnen.

Snoeien

Bruine punten aan de bladeren kan je met een schaar wegknippen. Verder hoeft de plant niet gesnoeid te worden.

Vermeerderen

Geen makkelijkere plant dan de graslelie om te vermeerderen: de plant doet namelijk het werk voor jou! Na een tijdje verschijnen lange stengels met meerdere kleine plantjes aan.

  1. Wacht tot de kleine plantjes wortels hebben gevormd.
  2. Snijd met een scherp mes de stek af en zet in een aparte pot. Je kunt de wortels ook nog even laten doorgroeien als je ze in water zet, terwijl de stek nog vasthangt aan de moederplant.
  3. Stekken nemen bevordert de aanmaak van nieuwe plantjes, dus ga volop aan de slag met vermeerderen!

Een andere optie is om de plant te delen. Daarbij haal je de plant uit de pot en scheur je de wortelkluit doormidden. Pot beide helften apart op.

Wat is er mis met mijn graslelie?

  • bruine punten aan de bladeren De luchtvochtigheid is te laag. Sproei 2 keer per week met de plantenspuit of zet je graslelie dicht bij andere planten. Giet met regenwater of water dat je een nacht hebt laten staan.
  • bruine en verwelkte bladeren Je geeft te veel water. Giet pas als de toplaag van de potgrond droog aanvoelt.
  • bleke bladeren Vale bladeren wijzen vaak op blootstelling aan direct zonlicht. Verplaats uit de directe zon.

Meer kamerplanten