hertshoornvaren

Buitengewoon mooi: de hertshoornvaren

De geweldige hertshoornvaren maakt indruk met zijn diep ingesneden bladeren en mooie kleuren, variërend van diepgroen tot lichtgrijs. In de natuur groeit deze plant tegen de stam van een boom. Als hangplant of vastgemaakt aan een stukje hout komt zijn fraaie vorm het meest tot z’n recht.

Oorsprong

Australië

Standplaats

De hertshoornvaren – zijn Latijnse naam is Platycerium bifurcatum – is een tropische plant. Hij houdt dus niet van direct zonlicht en doet het ook goed op een plaats met minder licht. Deze plant groeit in de natuur als epifyt en haalt dus wat hij nodig heeft uit de lucht. Je kunt de hertshoornvaren in een hangmand of tegen een mooi stuk hout aan je muur bevestigen. Zorg in het laatste geval wel voor wat compost of mos om de wortels vochtig te houden.

Hertshoornvaren staat prachtig in een hangmand of tegen een stukje hout aan de muur

Water geven

Zorgen voor de juiste hoeveelheid water is essentieel bij deze kamerplant. Laat je hertshoornvaren niet uitdrogen en geef water als de grond droog aanvoelt. Dat komt meestal neer op 1 keer per week, tijdens de winter geef je minder water. Haal je plant van de muur en dompel onder in een emmer lauw water. Leer hoe je planten op de beste manier water geeft.

Besproeien

Doe deze tropische plant een plezier door ‘m regelmatig te besproeien met water op kamertemperatuur. Hij neemt namelijk ook vocht op via de viltige bladeren en je houdt op deze manier de luchtvochtigheid in de kamer op peil.

Verzorging van je hertshoornvaren

  • Geef tijdens het groeiseizoen (lente-zomer) 1 keer per maand vloeibare plantenvoeding.
  • Probeer de bladeren niet te beschadigen bij het verplaatsen of water geven. Ze zijn belangrijk voor het opnemen van water en lucht.
  • Verwijder geen van de droge bladeren aan de basis van de plant.
hertshoornvaren

Stekken of vermeerderen

Als je deze kamerplant goed verzorgt, maakt hij na een tijdje zelf nieuwe plantjes aan. Ze verschijnen aan de basis van de plant.

  1. Controleer of je hertshoornvaren jonge plantjes heeft.
  2. Snijd ze zodra ze 10 cm groot zijn met een scherp mes van de moederplant af.
  3. Wikkel de jonge plant in vochtig mos of potgrond en zet op een lichte plek zonder direct zonlicht.

Wat is er mis met mijn hertshoornvaren?

  • zwarte vlekjes op de bladeren Dit kan wijzen op een aantasting door schimmel. Haal de aangetaste bladeren weg en geef minder water.

Meer kamerplanten