hortus amsterdam (c) GRUUN

Groene plekken om te ontdekken: Hortus Amsterdam

De Hortus in Amsterdam stond al lang op mijn verlanglijstje. Wat meteen opvalt als ik er eind november binnenstap: de botanische tuin in Amsterdam is veel kleiner dan pakweg de Plantentuin van Meise. De tuin is maar 1,2 hectare groot, maar het voordeel? Hij ligt echt in de stad en is makkelijk bereikbaar, dus je hoeft je niet ver te verplaatsen om ‘m te bezoeken.

De Hortus ligt in de Plantagebuurt, aan de Plantage Middenlaan. De tuin herbergt zo’n 4000 plantensoorten, netjes onderverdeeld in verschillende delen van de tuin. Het is de ideale plek om langs te gaan wanneer je op citytrip bent in Amsterdam, of even wil ontsnappen uit het drukke leven in de stad.

palmenkas amsterdam (c) GRUUN

Palmenkas met stijl

Een gebouw uit 1911 huisvest de palmenkas. Met wuivende palmen, kuipplanten, palmvarens en hoog opgeschoten Strelitzia’s vormt dit de koele kas van de tuin, ideaal voor mediterrane planten. De prachtige lichtkoepel maakt het een plaatje compleet.

hortus amsterdam (c) GRUUN

Drie klimaten in één kas

De meeste aantrekkingskracht in de tuin gaat uit van de Drieklimatenkas, speciaal gebouwd om drie klimaten in onder te brengen: de droge woestijn, de weelderige tropen en de koelere subtropen. In de kas kan je verschillende looproutes volgen, waarvan ook eentje de hoogte in.

Verrassend is trouwens ook het Kaapse fynbos, een van de kenmerkende vegetatietypes van Zuid-Afrika. Je herkent heel wat plantensoorten die gaandeweg onze kamerplanten zijn geworden: geranium, Clivia en Paradijsvogelbloem.

plantentuin amsterdam (c) GRUUN
drieklimatenkas amsterdam (c) GRUUN

Je loopt in de drieklimatenkas dus door drie helemaal verschillende klimaten, die elk hun eigen temperatuur en luchtvochtigheid vragen. De plantentuin werkt op dit moment trouwens aan het duurzamer maken van de kas en wil er een volledig klimaatneutrale kas van maken. Wat deze kas helemaal de moeite maakt? De kas grenst aan de Amsterdamse grachten, wat het uitzicht erg leuk maakt.

Krijg je niet genoeg van de tropische vibes? Vlakbij de Drieklimatenkas kan je ook nog een kleine Vlinderkas bezoeken.

drieklimatenkas amsterdam (c) GRUUN

Na een bezoek aan de kassen kan je de rest van de tuin ontdekken. Zoals de meeste plantentuinen groeide ook de Hortus uit een medicinale kruidentuin. De vroegere Hortus Medicus is verwerkt in een modern ontwerp met strak geometrisch patroon. Daarnaast kan je ook de vijvertuin en de halfronde tuin bezoeken.

Hortus Amsterdam Praktisch

De tuin in Amsterdam is elke dag open voor publiek tussen 10 en 17 uur. Er is een Hortuscafé in de voormalige Orangerie en een Hortuswinkel in de voormalige directeurswoning. Naast planten en boeken biedt de winkel ook leuke eigen groene hebbedingen aan.