strelitzia reginae

Onze favoriet: Strelitzia reginae of paradijsvogelbloem

Zonder twijfel de meest spectaculaire plant die je in huis kunt halen: de paradijsvogelbloem. Deze beauty herken je aan de fier opstaande lange bladeren en adembenemend mooie bloemen. De Strelitzia reginae met z’n exotische looks is een topplant waar je bovendien jarenlang van geniet.

Verzorging van je Strelitzia reginae

Oorsprong

Zuid-Afrika

Standplaats

Strelitzia Reginae is best een taaie plant, die je tijdens de zomer buiten kunt zetten. Het best doet de plant het bij temperaturen tussen 21 en 32° C. Zorg voor een fijne plek met veel licht, maar zonder directe middagzon. Een beetje zonlicht mag wel, maar let op voor felle zon die de plant kan verbranden.

In de winter verlangt je paradijsvogelbloem een frissere temperatuur. Zet ‘m in ieder geval binnen bij een min. temperatuur van ongeveer 13° C.

Water geven aan je Strelitzia

Belangrijk voor de Strelitzia reginae is dat je ‘m niet te veel water geeft. Zorg ervoor dat de pot onderin gaatjes heeft zodat het teveel aan water weg kan. Alternatief kan je ook zorgen voor een laag grind of scherven onderin de pot die vermijden dat de wortels in het water blijven staan.

Geef in de lente en zomer wekelijks water. Het is goed als de grond steeds wat vochtig aanvoelt. In de herfst en winter gaat je plant in een rustperiode – giet dan enkel als de potgrond bijna droog is.

Deze langlevende plant beloont je na 3 tot 5 jaar met de meest prachtige bloemen. Twee variëteiten groeien binnenshuis: Strelitzia Reginae met oranje bloemen en Strelitzia Nicolae met witte bloemen

 Besproeien

De bladeren besproeien is geen must. Een wekelijkse sproeibeurt is wel een aanrader in de winter, wanneer de verwarming zorgt voor een droge lucht binnenshuis. Je paradijsvogelbloem geniet dan extra van een goede sproeibeurt.

strelitzia

Verzorgen

  • Houd je plant in topvorm door (vloeibare) plantenvoeding te geven. Hoe vaak? In de lente en zomer geef je tweewekelijks plantenvoeding en in de herfst en winter beperk je dat tot 1 keer per maand.
  • Jonge planten verpot je in de lente, als de pot te klein geworden is. Met volwassen planten ga je iets voorzichtiger te werk: verpot om de 3 à 4 jaar. Doe dat enkel in een periode wanneer je plant geen bloemen draagt. Je Strelitzia mag best wat krap in z’n pot zitten; dat is goed voor de bloei.
  • Goede ventilatie of buitenlucht maken je plant gelukkig. Zet ‘m vanaf 20° C met een gerust hart buiten op het terras.

Snoeien

Eigenlijk niet nodig, maar lelijk geworden bladeren mag je in de lente wegnemen. Snijd ze met een scherp mes helemaal tot op de grond weg.

Stekken van je paradijsvogelbloem

Dit doe je best door een volwassen plant te scheuren, liefst in februari of maart. Haal je paradijsvogelplant voorzichtig uit de pot en scheur de wortelkluit in 2 delen. Zet de nieuwe planten elk apart in een pot. Let wel, mogelijk moet je het volgend jaar een jaartje zonder bloemen stellen.

Wat is er mis met mijn Strelitzia reginae?

  • bladeren worden bruin en geen bloemen Controleer of de plant op de juiste tijdstippen water en voeding krijgt.

Meer kamerplanten