hortus leiden (c) gruun

Op stap in de Hortus Botanicus in Leiden

Middenin het historische centrum van Leiden ligt de oudste botanische tuin van Nederland. De hortus in Leiden huist een indrukwekkende collectie Zuid-Aziatische planten waaronder meer dan 6.000 orchideeën. Hou je van tropische kamerplanten, dan kan je je verwonderen over al dat moois in de tropische kassen.

Een bezoek aan de oudste botanische tuin van Nederland begint waar het allemaal begon, in de netjes geordende Clusiustuin vooraan de hortus. In deze rechthoekige bedden startten aan het einde van de zestiende eeuw plantkundigen met het verzamelen van prachtige planten. Toen nog voor de studenten geneeskunde als studietuin, intussen voor een groot publiek van plantliefhebbers, bezoekers en onderzoekers.

Hoge kas van de hortus in Leiden

Een wandeling doorheen de tropische kassen van de hortus start in de hoge kas. Die z’n naam niet gestolen heeft. De ruimte geeft plaats aan een prachtige collectie tropische planten en bomen die de hoogte in groeien.

Je wandelt langs geurende citrusplanten, grootbladige planten en exotische varens. Via de loopbrug krijg je een zicht van bovenaf op de rijke collectie in deze kas. Je waant je – zelfs op een regenachtige herfstdag in Leiden – even ergens helemaal anders.

Orchideeënkas

Via een gang bereik je de orchideeënkassen van de hortus. De ene zijde is de warme kant, de andere is koeler. Je ontdekt er honderden fraaie exemplaren, al dan niet in bloei. Naast de orchidee vind je er ook hertshoornvarens en andere tropische varensoorten.

hortus leiden (c) gruun

Even verderop ligt de warmste kas van de hortus: de Victoriakas met z’n herkenbare waterlelies. Met wat geluk spot je enkele vlinders die zich schuilhouden op de bladeren van de tropische planten zoals de chenilleplant en de Arabische jasmijn in deze kas.

hortus leiden (c) gruun

Zoek je na de tropische planten nog meer groen plezier? Wandel langs de bollentuin (mét fraaie bollenkas), koude kassen, de Japans geïnspireerde tuin, de Chinese kruidentuin en schaduwrijke varentuin.

hortus leiden (c) gruun
hortus leiden (c) gruun

Hortus in Leiden: hoe raak ik er?

De Hortus botanicus ligt in de binnenstad van Leiden, op wandelafstand van het station. Je herkent de ingang aan de groene bakfiets aan het hek.