aardbei (c) GRUUN

Ieders favoriet: de zoete aardbei

De zomer – en dan vooral juni – is aardbeitijd. Weinigen kunnen er aan weerstaan: de zoete zomerse smaak van een verse aardbei. Je kan heel makkelijk de sappige vruchten bij je thuis kweken. Het enige wat je nodig hebt, is een aardbeiplantje en een pot.

Hoe kweek je zelf aardbeien?

Je kan aardbeien laten groeien in een pot, kweekzak of in de volle grond van je (moes)tuin. Omdat de plant weinig ruimte heeft, kan je ‘m werkelijk overal kweken. De plantjes zijn niet veeleisend: met genoeg licht, water en zon krijg je sowieso rode vruchten aan het begin van de zomer.

aardbei (c) GRUUN

Welke aardbeiensoort kiezen?

Goed om weten: er bestaan verschillende soorten aardbeien:

  • enkeldragende aardbei: deze plant geeft je vruchten gedurende drie à vier weken per jaar, meestal tijdens de maand juni. Bekende soorten zijn Elvira, Korona en des Bois.
  • doordragende aardbei: deze plant heeft een langere bloeiperiode en geeft je ongeveer drie maanden lang aardbeien. Bekende soorten zijn Darselect, Elsanta en Ostara.

Je kan ongelofelijk veel terugvinden over de grootte en dikte van de vruchten, de opbrengst, de smaak en het aantal vruchten per plant. Misschien wil jij een supersmaakvolle aardbei, of net een hele grote opbrengst.

Onze raad? Koop een paar verschillende aardbeiplantjes en doe zelf de test.

aardbei (c) GRUUN

Aardbei in je tuin of op je terras

Aardbeien maken uitlopers aan, die je makkelijk kan afknippen en in een nieuw potje zetten. Ze maken dan zelf wortels en voilà, je hebt een nieuwe plant.

Het is trouwens goed om elke twee à drie jaar je plantjes op deze manier te vermeerderen. Zo heb je altijd jonge plantjes die lekker veel vruchten geven.

In de winter gaan je aardbeiplantjes in rust. Schrik dus niet als ze er even wat minder uitzien. Tegen de lente krijgen ze frisgroen blad en maken ze stilaan weer witte bloemetjes aan.

Buitenbeentje: bosaardbei

De bosaardbei is de wilde variant van de bekende cultuuraardbei die we kweken om de lekkere vruchten. Ze zijn inheems en groeien -in tegenstelling tot hun gecultiveerde soortgenoten – liever op een schaduwrijke plek.

bosaardbei (c) GRUUN

Bosaardbeien zijn doorgaans veel kleiner, maar bevatten wel heel veel smaak. Je hebt er geen omzien naar en kan ze dus rustig op een schaduwplekje in je tuin laten groeien.

Meer inspiratie