magnolia (c) GRUUN

Magnolia, voorjaarsbloeier met eetbare bloemen

Hij zorgt voor het mooiste schouwspel van alle bomen: de knappe magnolia of beverboom. Tijdens zijn bloei doet hij elke voorbijganger dromen van de aankomende lente. Hoewel hij niet erg snel groeit, is de spectaculaire bloei en de heerlijke geur reden genoeg om zo’n boom in je tuin te halen. De bloemblaadjes zijn ook nog eens eetbaar.

Magnolia in bloei

De magnolia of beverboom bloeit magnifiek. Een boom overladen met roomwitte of zachtroze bloemen vormt een prachtig zicht en kondigt de lente aan. Toegegeven: ik maak in de vroege lente graag een omweg om een spectaculaire witte magnolia in bloei te zien.

Afhankelijk van het weer duurt het schouwspel één tot enkele weken. De bloeiperiode is afhankelijk van het type boom. Er zijn soorten die bloeien begin maart, en soorten die doorgaan tot de zomer.

magnolia (c) GRUUN)
magnolia (c) GRUUN)

Is magnolia eetbaar?

Leuk om te weten is dat de bloemblaadjes van de meeste magnoliasoorten eetbaar zijn. Pluk ze als ze jong en fris zijn. Je kan ze door je salade mengen of gebruiken om een hapje op te serveren. Zijn de blaadjes al wat ouder, dan smaken ze iets meer bitter.

Soorten magnolia

Er bestaan veel verschillende magnoliasoorten die allemaal net iets anders groeien of bloeien. Zo heb je de vroegbloeiende soorten die bloeien op kale takken. Pas nadien groeien de blaadjes.

Een van de eerste soorten die bloeit is de Stermagnolia (Magnolia stellata). De witte bloemen lijken uit elkaar te spatten. In mijn tuin staat sinds kort zo’n Stermagnolia, die vanaf het eerste jaar al prachtige bloemen geeft wanneer er nog weinig in bloei staat in de tuin.

Heel populair is de paarsbloeiende Magnolia ‘Susan’, die in april start met bloeien en vaak doorgaat tot mei of juni.

Daarnaast zijn er ook zomerbloeiers, die ook tijdens de zomer bloeien. De meeste Grandiflora magnolia’s bloeien zo tijdens de vakantiemaanden.

Tot slot kan je ook groenblijvende magnolia’s vinden. Met hun grote, glanzende bladeren blijven ze mooi wintergroen. Doorgaans bloeien ze met grote witte bloemen.

magnolia (c) GRUUN
magnolia (c) GRUUN

De beste plek voor je beverboom

Een magnolia voelt zich het best op een plek in de volle zon of halfschaduw. Hij houdt van een goed doorlatende bodem in je tuin. Je magnolia heeft graag veel plek voor zichzelf: hij zal het minder goed doen wanneer hij moet concurreren met veel andere planten.

Geef je beverboom dus alle ruimte in je tuin en plant hem op een plek waar hij kan schitteren. Je kan hem houden als struik of hem laten uitgroeien tot boom. In de lente zal je wekenlang genieten van de prachtige bloei van witte, roze en paarse bloemen.

Meer lezen