munt (c) GRUUN

Supermakkelijk: munt uit eigen tuin

Met meer dan 180 verschillende soorten vind je munt terug in drankjes, salades, thee en gerechten. Het is zo’n allround kruid met bijzonder frisse smaak. Oorspronkelijk komt hij uit Zuid-Europa, maar intussen duikt hij zowat overal in de keuken op. Je kan ‘m zelf houden op je vensterbank of in een pot, lekker makkelijk!

Kort & Krachtig

  • overblijvend kruid
  • in de zon of halfschaduw

Kiezen welke soort

Je kan munt als plantgoed in tuincentra en kwekerijen. In de lente is er een groot aanbod aan verschillende variĆ«teiten. Binnen de muntfamilie heb je keuze uit enorm veel smaken: akkermunt, watermunt, pepermunt, witte munt…

Gek genoeg heeft de gewone groene niet bijzonder veel smaak. Wil je een smaak die je kan gebruiken in limonades, thee en andere dranken? Dan is de enorm populaire Marokkaanse variant een must!

Soorten

  • Gewone groene munt: minder uitgesproken smaak
  • Marokkaanse munt: zoete smaak, de beste voor thee
  • Gembermunt: geeft in bloei een subtiele gembergeur af
  • Pepermunt: pittige, sterke en soms hete pepermuntsmaak
  • Appelmunt: erg decoratief met witgroen blad
  • Chocolademunt: met fijne toets chocoladesmaak

Munt in je eetbare tuin

De plant is wat je noemt een woekeraar: hij zaait zichzelf uit. Als je even niet oplet, neemt hij een heel deel van je tuin in. Plant ‘m in een mooie pot en geef hem een mooie plek op je terras. Of graaf je pot in, zodat hij toch mooi de tuin in kan.

Je plant stelt weinig eisen. Hij houdt van zon, maar doet het ook goed in schaduw. Bij mij staat hij op een plekje in de schaduw op het terras, met een uurtje of twee zon per dag, en hij doet het daar prima.

Eens het zomer is, gaat je plant bloeien. Wil je liever scheutjes blijven knippen, snoei je plant dan bij het begin van de bloei terug tot 10 centimeter boven de grond. Zo blijft je plant frisse jonge scheuten produceren.

munt (c) GRUUN

Munt oogsten en gebruiken

Om te oogsten pluk je blaadjes of knip je scheutjes af tot ongeveer 10 centimeter boven de grond. Munt groeit snel en blijft nieuwe scheuten maken. Snoei na de bloei je plant opnieuw tot 10 centimeter.

In de keuken is hij een echte allrounder. Je gebruikt ‘m in soep, warme gerechten, koude salades, drankjes, desserts en thee. Het geheim zit ‘m in de juiste soort te kiezen voor het juiste gerecht. Ik dronk ooit limonade van heel veel pepermunt…dat is zo’n beetje als tandpasta drinken! Experimenteer en verfijn, met dit kruid kan je alle richtingen uit!

Munt kan een gunstig effect hebben op je spijsvertering of bij verkoudheid, hoofdpijn en andere kleine kwaaltjes. Zin in verse muntthee? Die kan je maken van Marokkaanse munt, groene of pepermunt aangevuld met citroenmelisse, citroen, honing…

.