Kroonjuweel van de kamerplanten: de orchidee

Kroonjuweel van de kamerplanten: de orchidee

Met z’n tengere, schitterende bloemblaadjes lijkt de orchidee wel een juweel tussen de kamerplanten. Ben je een beginner in de wereld van deze overweldigende, elegante bloemen? Met onze tips weet je meteen alles over de verzorging van jouw orchidee.

Oorsprong

Tropische streken in Azië en Oceanië

Standplaats

De beste plek in huis voor je orchidee is een lichte plaats bij het raam, maar uit de directe middagzon. Ramen op het zuiden of oosten zijn prima geschikt. De plant kan best wat zonlicht aan, maar je wilt niet dat hij verbrandt. Houd de eerste weken de kleur van de bladeren in het oog. Als de bladeren heel donkergroen worden, staat je plant op een te donkere plaats. Op de juiste plek krijgt je plant een egale groen-gele kleur. Wist je dat orchideeën in het wild vaak groeien op boomstam groeien? Zo staan ze niet in de constante schaduw van het bladerdek en krijgen ze genoeg licht om te bloeien.

In de tropen hebben veel orchideeën zich ontwikkeld tot epifyten. Ze groeien op de stammen van bomen om zo mee van het zonlicht te genieten.

Water geven

Een goede verzorging van je orchidee start met goed water geven. Gaandeweg zal je merken hoe vaak jouw plant nood heeft aan water. In het begin test je best af en toe of de potgrond droog aanvoelt, door een vinger 1 cm in de potgrond de steken. Is de potgrond droog? Dan is het tijd om water te geven.

Doe je orchidee plezier door ‘m overvloedig water te geven. Giet – of houd onder stromend water – tot het water onderaan de pot uitloopt. Je moet dus wel zorgen voor een pot met gaatjes onderin. Je orchidee krijgt zo niet enkel een fijne gietbeurt, maar wordt ook verlost van zouten die zich in de potgrond hebben opgehoopt.

Let op met te veel water geven. Als je orchidee te lang in erg natte potgrond staat, is er kans dat de wortels gaan rotten.

Orchidee verzorging

Verzorgen

  • Geef je plant elke week vloeibare plantenvoeding. In de herfst en winter is elke 2 weken voldoende.
  • Gebruik als het kan speciale orchideeënvoeding en nooit meer dan de aanbevolen hoeveelheid
  • Verpot wanneer je merkt dat de wortels uit de pot groeien.

Snoeien

Een orchidee hoef je in principe niet te snoeien. Er is één soort – de vlinderorchidee of Phalaenopsis – die je kan snoeien zodra hij uitgebloeid is. Op de tak zie je 2 verdikkingen waar de bloemen hebben gezeten, ook wel ‘ogen’ genoemd. Snijd af net boven de tweede verdikking. Met wat geluk geniet je over enkele weken van nieuwe bloemenpracht.

Wat is er mis met mijn orchidee?

  • geen bloemen Wellicht staat je orchidee op een te donkere plaats.
  • bladeren zijn rimpelig Verschrompelde bladeren? De plant krijgt of neemt niet genoeg water op.
  • bloemknop valt af Let op dat je plant niet te veel of te weinig water krijgt, dat er geen grote temperatuurschommelingen of wisselingen in de lichtintensiteit zijn.
Orchidee in hangmand

Meer Gruun