Orchidee verzorging

Kroonjuweel van de kamerplanten: de orchidee

Met z’n tengere, schitterende bloemblaadjes lijkt de orchidee wel een juweel tussen de kamerplanten. Ben je een beginner in de wereld van deze overweldigende, elegante bloemen? Met onze tips weet je meteen alles over de verzorging van jouw orchidee.

Oorsprong van de orchidee

Tropische streken in Azië en Oceanië

Standplaats

De beste plek in huis voor je orchidee is een lichte plaats bij het raam, maar uit de directe middagzon. Ramen op het zuiden of oosten zijn prima geschikt. De plant kan best wat zonlicht aan, maar je wilt niet dat hij verbrandt. Houd de eerste weken de kleur van de bladeren in het oog. Als de bladeren heel donkergroen worden, staat je plant op een te donkere plaats. Op de juiste plek krijgt je plant een egale groengele kleur.

Wist je dat orchideeën in het wild vaak groeien op boomstam groeien? Zo staan ze niet in de constante schaduw van het bladerdek en krijgen ze genoeg licht om te bloeien. In de tropen hebben veel orchideeën zich ontwikkeld tot epifyten. Ze groeien op de stammen van bomen om zo mee van het zonlicht te genieten.

Je orchidee water geven

Een goede verzorging van je orchidee start met goed water geven. Gaandeweg zal je merken hoe vaak jouw plant nood heeft aan water. In het begin test je best af en toe of de potgrond droog aanvoelt, door je vinger 1 cm diep in de potgrond de steken. Is de potgrond droog? Dan is het tijd om water te geven.

Doe je plant plezier door ‘m overvloedig water te geven. Giet – of houd onder stromend water – tot het water onderaan de pot uitloopt. Ik hou het liefst m’n orchidee één keer per week onder het stromend water van de badkamerkraan.

Je moet dus wel zorgen voor een pot met gaatjes onderin. Je orchidee krijgt zo niet enkel een fijne gietbeurt, maar wordt ook verlost van zouten die zich in de potgrond hebben opgehoopt.

Let op met te veel water geven. Als je orchidee te lang in erg natte potgrond staat, is er kans dat de wortels gaan rotten.

Orchidee
Orchidee verzorging

Verzorgen

  • Geef je plant elke week vloeibare plantenvoeding. In de herfst en winter is elke 2 weken voldoende.
  • Gebruik als het kan speciale orchideeënvoeding en nooit meer dan de aanbevolen hoeveelheid.
  • Verpot wanneer je merkt dat de wortels uit de pot groeien.

Snoeien

Een orchidee hoef je in principe niet te snoeien. Er is één soort – de vlinderorchidee of Phalaenopsis – die je kan snoeien zodra hij uitgebloeid is. Op de tak zie je 2 verdikkingen waar de bloemen hebben gezeten, ook wel ‘ogen’ genoemd. Snijd af net boven de tweede verdikking. Met wat geluk geniet je over enkele weken van nieuwe bloemenpracht.

Orchidee

Je orchidee opnieuw laten bloeien

Gooi nooit je orchidee weg als die geen bloemen meer heeft. Je kan ‘m eenvoudigweg opnieuw in bloei krijgen. Zo geniet je binnen de kortste keren van nieuwe bloemenpracht.

Hoe je orchidee opnieuw laten bloeien? Zet ‘m een tijdje in een koelere ruimte. 16 graden is ideaal. Zie je nieuwe aangroei na een paar weken? Dan kan je orchidee weer naar z’n vertrouwde plek. Bloemen zijn wellicht op komst!

Wat is er mis met mijn orchidee?

  • geen bloemen Wellicht staat je orchidee op een te donkere plaats.
  • bladeren zijn rimpelig Verschrompelde bladeren? De plant krijgt of neemt niet genoeg water op.
  • bloemknop valt af Let op dat je plant niet te veel of te weinig water krijgt, dat er geen grote temperatuurschommelingen of wisselingen in de lichtintensiteit zijn.

Ontdek de bijzondere orchidee Dendrobium

Orchidee in hangmand

Meer Gruun