dendrobium

Winterbloemen in huis: Dendrobium

Ervaren groene vingers? Dan is de Dendrobium iets voor jou. Deze bijzondere orchidee bloeit tijdens de wintermaanden en verdient zeker ook een plekje bij jou in huis. De familie telt zo’n 1200 soorten, waarvan de Dendrobium Nobile de meeste bekend is.

Dendrobium verzorgen

Oorsprong

Deze bijzondere orchideesoort is te vinden in Zuidoost-Azië.

Standplaats

Deze plant houdt van een lichte standplaats, zonder directe zon. Enkel in de wintermaanden kan een beetje zon geen kwaad. Zet op een plaats zonder tocht, daar is je plant gevoelig voor.

Meer dan andere soorten houdt deze orchidee van warmte. Hou de temperatuur dus boven de 16 graden.

Water geven

Het is belangrijk dat je de delicate Dendrobium op de juiste manier water geeft. In de natuur zijn dit epifyten; ze groeien op boomstammen en halen hun voedingsstoffen uit de lucht. Wees dus erg voorzichtig met de wortels en haal deze plant niet uit z’n binnenpot. Houd de pot even onder stromend water, of laat je plant zo’n 10 minuten in een laagje water in de wasbak staan. Doe er eventueel wat orchideeënvoeding bij. Laat nadien goed uitlekk voor de pot terugzet.

Besproeien

Zorg wanneer het kan voor een hoge luchtvochtigheid. Loop elke dag even langs met je plantenspuit of maak gebruik van een luchtbevochtiger. Het helpt ook om planten in groepjes bij elkaar te zetten.

Verzorgen van je Dendrobium

  • Knip volledig uitgebloeide takken weg.
  • Verpotten mag elke 2 jaar, maar doe dit enkel als de oude pot echt te klein geworden is.
  • Probeer om je plant zo weinig mogelijk te verplaatsen wanneer hij bloeit.

Stekken

Als de pot overvol wordt, kan je deze plant delen door scheuren.

dendrobium

Dendrobium opnieuw laten bloeien

Meestal bloeit je Dendrobium zo’n 2 tot 3 maanden. Nadien heeft de plant even rust nodig: zet in een koelere ruimte (bijvoorbeeld een slaapkamer) en geef weinig water. Na een 8-tal weken maakt je plant opnieuw knoppen aan en kan je weer de verzorging van je bloeiende plant toepassen.

Deze plant opnieuw in bloei krijgen is heel wat moeilijker dan bij de andere orchideesoorten. Zo zorg je voor jouw orchidee

Wat is er mis met mijn Dendrobium?

  • gele bladeren Je hebt te veel of net te weinig water gegeven. Zijn de bloemen verdroogd? Dan moet je vaker water geven. Als de potgrond nat aanvoelt, dan is de boodschap (veel) minder gieten.