pannenkoekenplant

Terug van weggeweest: de hippe pannenkoekenplant

De pannenkoekenplant of Pilea Peperomioides was in de jaren ’70 ontzettend populair. Nu is hij opnieuw aan een steile opmars bezig. Tijd om kennis te maken met deze eigenwijze en ongewone retroplant!

Verzorging van je pannenkoekenplant

Oorsprong

Zuidwest-China

Standplaats

Met de pannenkoekenplant haal je een makkelijke plant in huis, want hij stelt weinig eisen aan z’n standplaats. Kies bij voorkeur een plekje zonder directe zon, want dat kan de bladeren verbranden. De pannenkoekenplant staat liefst op een lichte plek. Ook een raam op het noorden is geschikt.

Water geven

Je pannenkoekenplant houdt van potgrond die altijd een beetje vochtig is. Start met 1 keer per week water geven en zorg ervoor dat de grond nooit helemaal uitdroogt. Niet zeker of je water moet geven? Steek je vinger even in de potgrond.

Probeer te vermijden dat er water onderin de pot komt te staan. Het zou zonde zijn als je mooie plant gaat rotten aan de wortels. Een goede oplossing is een plastic onderpot met gaatjes, zodat het overtollige water uit de pot kan lopen. Lees op welke manieren je kunt water geven.

Besproeien

Sproeien met de plantenspuit helpt om het stof van de bladeren te verwijderen. Met een vochtige doek maak je de bladeren ook makkelijk stofvrij.

pannenkoekenplant

Verzorgen

  • 1 keer per maand doe je wat vloeibare ecologische plantenvoeding bij het gietwater . Doe dit enkel van maart tot oktober, tijdens de groeiperiode.
  • Draai je Pilea Peperomioides regelmatig om zodat hij mooi egaal groeit. Draai telkens met kleine beetjes.
  • In de zomer kan deze leuke plant buiten staan, zolang hij niet in de felle zon staat.
stekjes van pannenkoekenplant

Stekken

Een van de beste dingen aan je Pilea Peperomioides is dat hij zelf nieuwe plantjes maakt. Er verschijnen dan kleine blaadjes aan de stam of in de potgrond. Snijdt ze met een scherp mes af als ze zo’n 5 cm groot zijn. Stekjes die aan de stam groeiden hebben nog geen wortels. Zet ze in water of stekgrond om wortels te ontwikkelen. Nieuwe plantjes die in de potgrond groeiden kan je meteen in een eigen potje zetten. Geef je nieuwe plantjes weg aan vrienden of deel je pannenkoekenplantjes op een tweedehandswebsite.

Wat is er mis met mijn pannenkoekenplant?

  • bladeren gaan slap hangen: vaak een teken dat de plant te droog staat
  • onderste blaadjes worden geel: je geeft wellicht te veel water. De potgrond mag altijd lichtjes vochtig zijn, maar nooit helemaal doornat.
Pilea Peperomioides

Meer kamerplanten