(c) plantentuin meise

Plantentuin Meise: het mooiste botanische plekje van België

Als er één plek is waar je moet zijn geweest, dan is het de Plantentuin van Meise. Een oase van 92 hectare vlak bij Brussel met als absolute highlight het geweldige Plantenpaleis boordevol tropische planten. Dit is de urban jungle waar we allemaal van dromen. En o ja, het is ook Saskia’s werkplek.

De tuinen

Vlakbij Brussel ligt de Plantentuin Meise, de nationale botanische tuin van België. Het is een van de grootste botanische tuinen ter wereld. Je wandelt er door heel wat bijzondere tuinen die op elk moment van het jaar iets te bieden hebben. In de lente ontdek je de vroege bloeiers in het bloementheater en de bomen in bloesem, in de zomer is het genieten van knappe rozen in de Rozentuin en de heerlijke geuren en kleuren doorheen het domein.

botanische tuin belgie

Heel bijzonder is de recent aangelegde eilandtuin: je wandelt er op het water naar het 12e-eeuwse Kasteel van Bouchout middenin het domein. Maar de Plantentuin is nog veel meer dan een groene oase om tot rust te komen: het is ook een plek waar plantencollecties van wereldformaat worden verzameld en onderzocht.

balatkas plantentuin meise

De Balatkas

Niet voor niets pakt de Plantentuin Meise uit met de Balatkas als een van de must sees van dit domein. Opgetrokken uit glas en staal is het een van de oudste kassen in België. Ze is vernoemd naar de 19e-eeuwse toparchitect Alphonse Balat, die ook de Koninklijke Serres van Laken ontwierp. Leuk om weten: vroeger kon je in deze serre de reuzenwaterlelies bewonderen. Die verhuisden naar een andere plek, maar de knappe kas heeft nog niets van z’n charme verloren.

Het Plantenpaleis

Dé ontdekking in de plantentuin moet wel het magistrale Plantenpaleis zijn, een prachtig kassencomplex tot de nok gevuld met planten uit alle werelddelen. Ga er de hoogte in en wandel er tussen de hoogste planten uit het tropisch regenwoud, of ontdek er de fraaie collectie mediterrane planten.

plantenpaleis meise

De Plantentuin Meise heeft een aantal indrukwekkende collecties en speelt op vlak van onderzoek mee op het wereldtoneel. Alleen al de reuzenaronskelken zorgen elk jaar voor een toevloed aan bezoekers tijdens de enkele dagen dat ze in bloei staan. Blikvanger der blikvangers zijn de reuzenwaterlelies, ieder jaar ook het decor van een fotoshoot met baby’s op de reuzenbladeren van de lelie.

plantentuin

Plantentuin Meise: Praktisch

De tuin is het hele jaar open, van 10 tot 17 uur tijdens de maanden november tot februari en tot 18 uur van maart tot oktober. Je kan ter plaatse of online een ticket kopen. Voor een bezoek aan dit grote groendomein reken je best een halve dag.

Aan de ingang is een knappe tuinwinkel met leuke groene hebbedingen, in de tuin zelf vind je een restaurant en fijne koffiebar. In de Plantentuin Meise zijn er ook regelmatige workshops, zoals botanisch tekenen of kookworkshops. Alle info op de website van de Plantentuin.

Meer lezen