kew gardens kas

Binnenkijken in de serres van Kew Gardens, Londen

Geen betere plek om te genieten van de de natuur als je in Londen bent dan Kew Gardens. Ook als het weer niet meezit, is het er heerlijk vertoeven in de Victoriaanse serres en wandelen in het groen van dit stukje Unesco Werelderfgoed.

Kew Gardens, Londen

Amper een halfuurtje buiten het centrum van Londen waan je je in een geheel andere wereld. De Royal Botanic Gardens Kew zijn een gebied van 132 ha en meer dan 50 000 planten die absoluut de moeite waard zijn. Voor kamerplantenfans zijn de historische greenhouses een absolute topper. Je struint er eindeloos langs de plantencollecties in verschilllende klimaatzones. De setting is er adembenemend.

kew botanische tuin

Over de botanische tuin

De geschiedenis van Kew Gardens gaat terug tot 1759. Vanuit alle hoeken van de wereld brengen plantenverzamelaars tot dan toe onbekende soorten mee. De oudste van plant van de tuin is een Oostkaapse broodboom, die in 1777 in Kew aankwam vanuit Zuid-Afrika (en nog steeds te bewonderen is!).

Tropisch regenwoud in het Palm House

Het Palm House werd gebouwd in 1844 en is een buitengewoon staaltje techniek. In de imposante structuur zit meer dan 200 ton staal. Binnenin huizen de tropische planten die avonturiers en botanici uit verre landen meebrachten.

ingang palm house
palm house in kew gardens
palmen in palm house
bovenverdieping palm house

Het indrukwekkende Temperate House

Net als zijn naam doet vermoeden, is het Temperate House de plek waar je plantensoorten uit gematigde zones kunt vinden. Heel wat van de soorten in deze spectaculaire serre zijn bedreigd in het wild.

In 2018 heropende de serre na een volledige restauratie. Vergeet niet de trap te nemen voor een ongeëvenaarde blik van bovenaf!

temperate house in kew gardens
zicht op temperate house
wenteltrap in temperate house
temperate house kew bovenverdieping

Princess of Wales Conservatory

Ruim een eeuw na het Temperate House werd de Princess of Wales serre toegevoegd, dit keer een complexe structuur die energiezuinig de verschillende klimaatzones verwarmd. Ga langs in de droge en vochtige tropen, bekijk heel wat bekende kamerplanten in hun natuurlijke omgeving en bewonder al die groene kleurenpracht van varens, bromelia’s, calathea’s, gatenplanten en reuzenwaterlelies!

alocasia in de botanische tuin van kew
kew kas met tropische planten

In de droge gebieden zie je heel wat cactussen, vetplanten, vleesetende planten en levende steentjes.

Wat vind je nog in Kew Gardens

Je bent al gauw een hele dag kwijt in Kew Gardens. Naast deze 3 grote greenhouses is er nog een serre met alpiene planten, pagode, wandelpad door de boomtoppen, rozentuin, bonsaiverzameling, Mediterraanse tuin, Victoriaanse cottage en The Hive, een indrukwekkende moderne kunstinstallatie.

Hoe geraak je in Kew Gardens?

Verblijf je in het centrum van Londen? Met de metro sta je in geen tijd vlak bij de botanische tuin. Neem de District Line (richting Richmond) en stap af in Kew Gardens station. Je wandelt van daar 500 meter tot toegangspoort Victoria Gate.

Meer info over toegankelijkheid, tickets en lopende tentoonstellingen vind je op de officiële website van Kew Gardens.

kas in kew
plant in kew gardens

Meer groenliefde