verpotten met potgrondmix

Zo maak je een luchtige potgrondmix voor tropische kamerplanten

Natuurlijk kan je niet voor elke soort kamerplant een andere potgrond in huis hebben. Net daarom is het handig om zélf je potgrond voor tropische kamerplanten te maken. Ik maak graag een mengsel waarbij je vertrekt van standaard potgrond (die heb je wellicht in huis) waaraan je extra ingrediënten toevoegt. Dit is een recept dat je kunt gebruiken voor al je tropische planten.

Potgrond tropische kamerplanten zelf maken: de basis

Tropische kamerplanten verlangen een heel ander grondmengsel om het goed te doen. Die moet 3 dingen doen: een basis geven waarin je plantwortels zich kunnen ontwikkelen, goed draineren én vocht op een goede manier vasthouden.

3 elementen voor de tropische potgrondmix
  • aarde is de basis van je potgrondmengsel. Gebruik nooit aarde uit de tuin, want je wilt geen onkruiden, schimmels of beestjes in je woonkamer.
  • een vochthoudend ingrediënt zorgt ervoor dat water en voeding die niet meteen worden opgenomen door de plantwortels, gedeeltelijk worden opgeslagen. Zo kan je plant er beroep op doen als de wortels een tekort hebben.
  • tegelijk wil je dat de potgrond niet doornat blijft. Een goede drainage is dus belangrijk.

Ingrediënt 1: standaard potgrond

Voor de basis van je potgrond voor tropische planten start je met een standaardpotgrond. Een standaard potgrond uit het tuincentrum, de doe-het-zelf of de supermarkt is prima geschikt. De zakken zijn meestal verkrijgbaar in 40 of 50 liter zakken. Heb je weinig plek om de zak te bewaren dan vind je ook 10 liter zakjes. Gebruik bij voorkeur een biologische potgrond waarin geen turf of veen zit.

biologisch perliet

Ingrediënt 2: vochthoudend element

Veenmos of turf worden vaak gebruikt in potgrond om water vast te houden, maar het gebruik wordt steeds meer in vraag gesteld. Terecht ook, want turf wordt in natuurgebieden ontgonnen en is het delven is bijzonder belastend voor het milieu. En dat terwijl er een goedkoop én duurzaam alternatief is: kokosvezel. Dat is een afvalproduct – het is de buitenbast van de kokosnoot – en een hernieuwbaar product. Bovendien is het bij ons verkrijgbaar in handige persblokken waardoor het makkelijk vervoerbaar is en weinig ruimte inneemt.

potgrond tropische planten

Ingrediënt 3: drainage

Om ervoor te zorgen dat je potgrond niet helemaal dichtslibt maar luchtig blijft, voeg je iets toe wat de afwatering bevordert. Idealiter gebruik je daarvoor perliet (dat je vindt in sommige tuincentra of online), maar ook scherp rivierzand of grind maken je potgrondmengsel beter bestand tegen overtollig water.

Het resultaat is een luchtige, goed doorlatende potgrond waarin je kamerplanten goed gedijen.

monstera deliciosa of gatenplant

Het recept voor potgrond voor tropische kamerplanten

  • 2 schepjes standaardpotgrond (liefst turfvrij)
  • 2 schepjes kokosvezel
  • 1 schepje perliet of scherp zand

Gebruik een schepje of potje om de hoeveelheden af te meten. Mix door elkaar en je bent klaar om te verpotten!

Andere mix, zelfde effect

Net als je kamerplanten houden ook cactussen en succulenten van een zelfgemaakte mix. Zo maak je potgrondmix voor cactus en succulent

Meer van Gruun