Rabarber is met z’n frisse rode of groene stengels een makkelijke eetbare plant. Nog leuker? Het is een meerjarige plant, je kan er dus lang van genieten. Deze knapperd heeft best wat plaats nodig, maar blijft als beloning wel jarenlang op z’n vaste plekje staan.
Kort & krachtig
- meerjarig
- in de zon of halfschaduw
- planten in september of oktober
- oogsten van april tot 21 juni
Zaaien of planten
Je kan rabarber zaaien, maar nog makkelijker is om een rabarberplant te vermeerderen. Ken je iemand met een iets oudere rabarberplant in z’n tuin? Neem dan een stuk wortel van deze plant of vermeerder door de moederplant te scheuren. Of koop in het najaar plantgoed in een tuincentrum.
Rabarber is meerjarig en blijft dus meerdere jaren op dezelfde plaats in je tuin. Denk dus goed na waar de plant z’n plekje in je moestuin of siertuin krijgt. Ik verplantte mijn rabarberplant al een paar keer, gelukkig geeft hij elk jaar weer een rijke oogst!
Plant je rabarber uit in het najaar, liefst op een plek met voldoende zon. Staat je plant enkele uren per dag in de schaduw, dan lukt het meestal ook. Je oogst zal wellicht iets kleiner zijn.

Geen fruit, wel groente
Eigenlijk is rabarber een groente. Maar we zien de rabarber vaak ook als fruit, door hoe we ‘m gebruiken in de keuken. Rabarber komt in een grote variatie aan smaken en kleurvariaties. De rassen met groene stelen zijn meestal iets zuurder maar groeien snel. De rabarberplanten met rode stelen smaken zoeter en leveren je wat minder rabarber op.
Soorten rabarber
- Red champagne
- Frambozenrood
- Holsteiner Blut
- Goliath
- Valentine M
- Victoria
- Mira M
- Mikoot
Rabarber in je eetbare tuin
Soms gaat je rabarberplant het bloeien in het voorjaar, vaak onder invloed van het weer. Het bloeien kost je plant best veel energie. Knip daarom de bloemstengels af zodra ze opduiken. Je wil dat de plant al z’n energie steekt in groei van de lekkere bladstelen.
Vanaf april is je rabarberplant klaar om te oogsten. Is je rabarberplant nog geen twee jaar oud? Geef je plant de tijd om te groeien en oogst nog niet in de eerste twee jaar. Vanaf het derde jaar kan je volop beginnen oogsten.
Oogsten doe je van april tot 21 juni, de langste dag van het jaar. Gun je rabarber na die dag alle mogelijke rust om op krachten te komen voor het volgende groeiseizoen.
Schrik niet als tijdens de herfst de plant helemaal lijkt te verdwijnen: alleen de bovengrondse delen sterven af. Dankzij z’n sterk wortelgestel kan hij de winter overleven. Hij duikt in de vroege lente opnieuw op.

Rabarber oogsten
Van de rabarberplant eet je enkel de bladstelen. De bladeren van rabarber bevatten oxaalzuur, zo beschermen ze zich tegen insecten. Voor ons zijn de bladeren giftig. Na het oogsten verwijder je daarom best meteen de bladeren.
Draai de stelen tot de grond af, gebruik liever geen mes om ze af te snijden. Neem de steel vast, draai een kwartslag en trek de steel dan uit. Oogst eerst de dikste stelen en laat er altijd nog enkele staan.
Rabarber kan je gebruiken in hartige en zoete gerechten. Denk maar aan taart of crumble, maar ook aan rabarberlimonade met gember of rabarberconfituur. Klinkt goed!
