scindapsus pictus plant

Scindapsus pictus

Scindapsus pictus herken je meteen aan de zachtgrijze tekeningen op zijn bladeren. Een supermooie plant die helemaal niet de meest veeleisende is. Hij is familie van de drakenklimop (Scindapsus aureus) die je op dezelfde manier verzorgt.

Verzorgen van Scindapsus pictus

Oorsprong

Indonesië, Filipijnen

Standplaats

Deze plant is niet heel kieskeurig over waar hij wordt neergezet. Kies voor een standplaats met genoeg daglicht, maar uit de directe zon. Door felle zon gaan de grijze bladpatronen vervagen en kunnen er ook lelijke brandplekken op de bladeren komen.

Water geven

De hoeveelheid water die je geeft, hangt af van op welke plaats je Scindapsus pictus staat. Op donkere plekken mag je wat minder water geven. Over het algemeen volstaat watergeven om de 1 à 2 weken. Laat de potgrond tussendoor een beetje uitdrogen, dus voel altijd even aan de aarde voor je giet.

Besproeien

Zeker doen! Jouw Scindapsus pictus houdt van een hoge luchtvochtigheid, dus loop regelmatig even langs met je plantenspuit.

Verzorgen van je Scindapsus pictus

  • Geef 1 x per maand vloeibare biologische plantenvoeding. Doe dat enkel tijdens de groeiperiode, van maart tot begin oktober.
  • Met een vochtige doek haal je makkelijk stof en vuil van de bladeren.
  • Probeer te vermijden dat de potgrond te compact wordt. Neem een stokje (bijvoorbeeld de achterkant van een eetstokje of satéstokje) en prik af en toe enkele gaatjes in de potgrond om die opnieuw luchtig te maken.
scindapsus pictus

Stekken

Je kunt Scindapsus pictus behoorlijk makkelijk vermeerderen. Doe dat liefst in het voorjaar of in de zomer, als je plant zijn actieve groeiperiode heeft. Snijd met een scherp mes een stek van zo’n 10 cm lang af. Zet deze in vochtige potgrond en dek eventueel af met een minikasje of doorschijnende plastic zak. Houd de grond lichtjes vochtig tot je nieuwe groei ziet.

Wat is er mis met mijn Scindapsus pictus?

  • Verwelkte, droge bladeren. Je geeft te weinig water. Laat de potgrond lichtjes, maar niet te veel uitdrogen voor je giet (eens per 1 à 2 weken).
  • Gele bladeren Te veel water. Verminder de hoevelheid en het aantal keer dat je deze plant giet.