Tijm is zo’n kruid dat gewoon niet mag ontbreken in je eetbare tuin. Het is supermakkelijk, blijft het hele jaar groen en je kan er van de vroege lente tot begin winter van oogsten. Tijm behoort tot een grote familie. Hou het dus vooral niet bij één soort tijm, maar experimenteer met de verschillende soorten, aroma’s en kleuren die tijm in je tuin brengt.
Kort & krachtig
- meerjarig of doorlevend kruid
- heel zonnig plek, liefst droge grond
- oogsten van vroege lente tot begin winter
Soorten tijm
Wil je dit kruid in je tuin of op je balkon, dan kan je kiezen uit veel verschillende aroma’s en kleuren:
- Echte tijm of Thymus vulgaris: ongetwijfeld de meest courante tijm die je zal vinden. De klassieker.
- Citroentijm: mooie donkergroene tijmsoort met uitgesproken citroensmaak.
- Goudkleurige citroentijm: fijne soort met mooie goudgele blaadjes
- Sinaasappeltijm: zoals de naam al zegt, met fris aroma van citrusvruchten
- Wilde tijm: laagblijvende en kruipende soort met heel zachte smaak
Je kan tijm zelf zaaien, maar dan ga je veel geduld nodig hebben. Makkelijker is om een klein plantje te kopen en dat uit te planten. Eens ze groeien in je tuin, kan je ze zelf beginnen stekken en ze zo vermeerderen. Ik heb een drietal plantjes in de tuin, waar ik meer dan voldoende kan van oogsten om het hele jaar verse tijm te hebben.
Tijm in je tuin
Tijm is zo’n typisch zuiders kruid zoals oregano. Je wil ze op een plek zetten waar ze zich thuis voelen, dus kies voor je meest zonnige plaats in je tuin. Het kruid groeit zowat overal, maar houdt van lichte en droge grond. Plant ‘m van in het vroege voorjaar tot de late herfst, wanneer het niet vriest.
Je kan dit kruid trouwens prima in een pot houden. Zorg voor een bloempot met gaatjes onderaan, zodat het overtollige water goed weg kan. Hij staat geweldig mooi in het gezelschap van lavendel, rozemarijn, oregano of bonenkruid.
In de lente en zomer kan je tijmplantje gaan bloeien, met roze tot paarse bloemetjes. De bijen zijn er gek op. Jij kan gewoon blijven oogsten, ook wanneer je plantje in bloei staat.
Het hele jaar tijm oogsten
Je tijmplantje is meerjarig, dat wil zeggen dat ie verschillende jaren op z’n plekje kan blijven staan. Je moet ‘m daarvoor wel regelmatig oogsten. Knip de takjes af om ze in de keuken te gebruiken, er thee van te zetten of om ze te drogen en zo te bewaren voor later.
Als je de plant gewoon laat groeien zonder te oogsten, dan kan je ‘m best snoeien aan het einde van de zomer. Je plantje heeft dan nog genoeg tijd om nieuwe sterke takjes aan te maken om de winter door te kunnen.
Tijdens de winter kan je plantje wat verdrogen, maar geef ‘m nog niet op. In de vroege lente komen de eerste groene takjes weer tevoorschijn en kan de nieuwe groei beginnen.