Tradescantia

Favoriet bij de hangplanten: Tradescantia

Een plant die eigenlijk al een aantal jaar bij mij in huis staat, maar waar je makkelijk over heen kijkt. Misschien omdat hij zo’n makkelijke gast is. De meeste Tradescantias (zoals Tradescantia pendula, zebrina en tricolor) zijn hangplanten die variëren van zilver en lichtroze tot dieppaars. Buitenbeentje is de Tradescantia spathaceais die rechtop groeit.

Verzorging van je Tradescantia

Oorsprong

Midden- en Zuid-Amerika

Standplaats

Veel licht is voor zowat alle Tradescantias essentieel. Bij te weinig licht gaan de bladkleuren verbleken en krijg je spichtige groei. Zorg wel voor indirect licht, dus een plekje uit de directe zon.

Tradescantia is in de eerste plaats een hangplant. Staat dus mooi in een hangmand, bovenop een kast of vensterbank waar de stengels kunnen afhangen. De plant is best taai en verdraagt ook lagere temperaturen (minimum 7 graden).

Water geven

Net als bij andere planten check je voor het gieten best even hoe de potgrond aanvoelt. In de zomer geef je flink water zodra de grond een beetje is uitgedroogd. Zorg tijdens de wintermaanden ervoor dat de potgrond steeds licht vochtig is, maar niet doornat.

Verzorging van je Tradescantia

  • Geef tijdens het groeiseizoen (maart-oktober) elke maand vloeibare plantenvoeding.
  • Om een vollere plant te krijgen mag je de topjes van je Tradescantia af en toe snoeien.
  • De meeste planten worden na verloop van tijd minder mooi. Stek regelmatig zodat je frisse, jonge planten hebt.

Snoei regelmatig de topjes van je Tradescantia. Ze wortelen supermakkelijk in water

Besproeien

Tradescantie stelt een hoge luchtvochtigheid op prijs. Ga 1 keer per week langs met de plantenspuit of zet je planten in een groepje bij elkaar.

Snoeien

Snoeien is in normale omstandigheden niet nodig. Als je plant helemaal bruin is geworden door te veel zon of te weinig water, dan kan je de stengels afsnijden tot net boven de potgrond. Ze groeien dan opnieuw uit.

Stekken

Deze compacte hangplanten zijn heel makkelijk om te vermeerderen. Het is ook iets dat je regelmatig wilt doen, om oude (vaak lelijk geworden) exemplaren te vervangen. Lees meer over het stekken van kamerplanten. Zo ga je aan de slag:

  1. Snijd met een scherp mes enkele stekken van ongeveer 10 cm lang af.
  2. Zet de stekken in licht vochtige potgrond (drie à vier per pot). Plaats ze zo tegen de rand dat de blaadjes niet in aanraking komen met de potgrond. Zet dan op een beschaduwde plek binnen en houdt de luchtvochtigheid hoog.
  3. Je kunt de stekken ook laten wortelen in water. Zet ze meteen na het afsnijden in glazen pot (bijvoorbeeld een leeg confituur- of kruidenpotje). Na ongeveer een week zie je de eerste wortels en plant je de stek in potgrond.

Wat is er mis met mijn Tradescantia?

  • bladeren worden bruin en droog Deze Tradescantia staat op een te warme of te droge plaats. Zet uit de directe zon en verhoog de luchtvochtigheid.
  • bladeren verbleken Niet genoeg daglicht. Zet op een lichtere plek.
tradescantia paars

Meer van Gruun