verpotten

Je kamerplant verpotten: stap voor stap

Thuisgekomen met nieuwe groene aanwinsten? Of zijn je plantenvrienden intussen uit hun pot gegroeid? Tijd om je kamerplanten te verhuizen naar een grotere pot! Met deze stap-voor-stap handleiding is dat zó gebeurd.

Een kamerplant verpotten

Wanneer moet je een kamerplant verpotten?

Verpotten is belangrijk wanneer je merkt dat de huidige pot te klein is geworden voor je kamerplant. De meest eenvoudige manier om dat te weten is door te kijken of je wortels onderaan de pot ziet. Groeien deze uit de pot, dan is het hoog tijd om je plant een andere pot te geven.

Welke pot kies je?

We kunnen het niet genoeg benadrukken: voor binnenshuis kies je best voor een pot met gaatjes onderin. Zo kan het overtollige gietwater weg en vermijd je dat de wortels van je plant gaan rotten door te vaak gieten. Kies dus voor een mooie buitenpot – in plastic, terracotta of steen – maar zet daarin een plastic pot met gaatjes. De oorspronkelijke potjes van je planten houd je daarom best bij; na enige tijd heb je zo allerlei formaten om uit te kiezen. Ook een pot waaronder je een schaaltje zet, is een optie. De nieuwe pot moet groter zijn (zo’n 20 procent) dan de oude, maar niet te veel want dan loop je alsnog het risico dat de wortels gaan rotten.

Kies voor een nieuwe pot die maximum 20 % groter is dan de oude

Verpotten: stap voor stap

Stap 1 Maak de nieuwe pot schoon

Je wilt natuurlijk niet dat vervelende beestjes of plagen terechtkomen op je plant. Maak daarom de pot die je wilt gebruiken eerst goed schoon met water en (groene) zeep.

plastic potten

Stap 2 Giet je plant net voordat je gaat verpotten

Ongeveer een uur voor je gaat verpotten, geef je de plant water. Zo nemen de plantwortels alvast water op en zijn ze beter bestand tegen eventuele beschadigingen.

Stap 3 Leg een onderste laag potgrond

Heeft je pot slechts één gaatje onderin, leg er dan enkel potscherven over. Dat voorkomt dat de afwatering door grond wordt verstopt. Leg een onderste laag van enkele centimeter potgrond. Naargelang welke plant je verpot, kies je voor een standaard potgrond, zelfgemaakte mix voor cactussen en succulenten, of potgrondmix voor tropische kamerplanten.

pot vullen met potgrond

Stap 4 Haal de plant uit de oude pot

Neem in je rechterhand de oude pot en houd je linkerhand voorzichtig over de plant of potgrond. Draai de pot om en laat de plant zachtjes in je hand glijden. Zit de plant heel erg vast in de pot, geef dan een paar stevige tikken op de achterkant van de pot of maak de grond langs de randen een beetje los met een mes.

Zitten de wortels heel erg gedraaid? Maak ze voorzichtig los zonder te veel de wortels te beschadigen. Het is belangrijk dat de plantwortels niet in rondjes blijven groeien.

plant met wortelstelsel

Stap 5 Zet je plant in de nieuwe pot en vul op

Nadat je de plant in de pot hebt gezet, vul je gelijkmatig op met potgrond. Druk een beetje aan. Laat een gietrand van enkele centimeter zodat je later zonder problemen kunt water geven. Tenslotte tik je de pot enkele keren op de tafel om ervoor te zorgen dat er geen lucht meer tussen de potgrond zit.

aandrukken potgrond bij verpotten van je kamerplant

Je doet er goed aan om je plant na het verpotten weg te zetten op een beschaduwde plek (niet vlak bij het raam). Laat ‘m ongeveer een week daar staan om zich aan te passen. Klaar!

Meer lezen van Gruun