vijgen (c) GRUUN

Vijg, zoete zomerse lekkernij

Vijg, sinds een paar jaar een super populaire boom. Hij staat goed in pot én ziet er leuk uit. Ook in ons klimaat kan je vijg uit eigen tuin eten. Met een beschut plekje en genoeg warmte groeit je vijgenboom uit tot bron van zoete vruchten in de zomer. Een vijgenboom doet het trouwens uitstekend in een pot, en is dus ideaal voor op je balkon of terras.

Kort & krachtig

  • fruitboom
  • planten in de rustperiode, van februari tot half april
  • oogsten in juli en augustus

Vijg als boom in je tuin

Zoek je de juiste plek voor je vijgenboom? Denk aan de Mediterrane omgeving waar deze boom normaal groeit: droog, licht en warm is ideaal. Heb je een muur gericht op het zuiden? De stenen nemen de warmte op en blijven die lang afgeven, dat maakt een fijne plek voor jouw zuiderse vijg.

Geen zorgen als je niet de ideale situatie kan bieden aan je vijgenboom. Ze kunnen best tegen een stootje. Sommige vijgenbomen doen het buitengewoon goed op een plek waar je het niet verwacht. In mijn stadstuin stond al een vijgenboompje van de vorige eigenaar. Het kreeg een nieuwe plek aan de schaduwrijkere zijde van de tuin. Ondanks alles bloeit het daar, en zijn er elk jaar nieuwe vijgen te oogsten. Op een paar jaar tijd groeide het boompje uit tot een kleine twee meter. En hij blijft maar groeien!

vijgen (c) GRUUN

Je vijg kan zowel in volle grond als in pot. Kies je voor dat laatste, dan kan de vijg zelfs naar binnen wanneer het te koud wordt. De pot hoeft trouwens niet erg groot te zijn. Veel vijgenbomen geven net meer oogst wanneer de wortels niet te veel ruimte hebben. Geef je pot een plekje waar je vijgenboom wat beschut staat tegen wind en regen.

Vijg oogsten

De vruchten vormen zich in de herfst. Ze ontwikkelen zich verder de volgende lente. Zie je aan het einde van het jaar vruchten aan je vijgenboom, laat ze dan zeker hangen. Als alles goed gaat, heb je het volgend voorjaar je eerste vijgenoogst.

vijgen (c) GRUUN

Je ziet de vruchten gaandeweg rijpen dankzij de warmte. Van groen verkleuren ze tot donkerpaars. Je hebt ook soorten met groene, gele of rode vruchten. Zijn ze rijp? Onrijpe vruchten voelen hard aan. Zodra ze zacht worden, zijn ze dus rijp om te oogsten.

Onze tip? Wacht niet te lang om ze te plukken. Vogels zijn, net als wij, dol op de zoete smaak van fruit. Verse vijgen kan je moeilijk bewaren, eet ze zo snel mogelijk op.