zamioculcas zamiifolia voor urban jungle

Zamioculcas zamiifolia, zo hou je deze groene doorzetter bij je thuis

Toegegeven, hoewel deze plant als onverwoestbaar wordt aangeprezen, ging ons allereerste exemplaar na enkele maanden dood. De reden? Te veel water. Intussen kregen we een nieuwe zz-plant, die er prachtig uitziet. Geef deze plant dus niet te enthousiast elke paar dagen water, maar lees hoe je deze prachtige kamerpalm – of z’n miniversie Zamicro – met weinig werk op z’n mooist houdt.

Verzorging van je Zamioculcas zamiifolia

Oorsprong

Deze plant komt oorspronkelijk uit de tropische streken van Oost-Afrika.

Standplaats

Met de Zamioculcas zamiifolia of zz-plant heb je een heel makkelijke plant in handen. Hij doet het zowel op een lichte plek als op een donkere plek goed. Ook de vochtige lucht van je badkamer vindt hij prima. Zet ‘m niet in de felle zon, maar verder kan hij in de zomer zelfs buiten op je terras staan (minimumtemperatuur 10° C).

Water geven

Start met je plant om de 10 dagen water te geven. De hoeveelheid water hangt af van de waar je de plant zet – op een donkere plek mag je minder water geven. De grond mag tussendoor wat uitdrogen, want hij slaat vocht binnenin op. Geef water op de potgrond of via een schaal. Hoe geef ik best water?

De plant is wel gevoelig voor water dat onderin de pot blijft staan en kan daardoor gaan rotten. Zorg er dus voor dat je niet té veel water geeft of dat je het teveel aan water kunt weggieten.

Verzorgen

  • De Zamiodulcas zamiifolia slaat water en voedingsstoffen op in zijn ondergrondse knol. Helemaal niet erg dus als je hem eens vergeet water te geven of een tijdje hebt verwaarloosd.
  • Extra plantenvoeding geven mag, maar is niet per se nodig omdat de plant in zijn stengels zelf voeding opslaat. Wil je toch extra voeding geven, doe dat dan 1x per maand.
  • Als je de Zamioculcas klein wilt houden, laat ‘m dan in dezelfde pot staan. De plant gaat groeien als hij in een grotere pot wordt gezet.

Stekken

Deze tropische plant is makkelijk om te stekken, al moet je er wel geduld voor opbrengen. Veel geduld. De Zamioculcas zamiifolia is een makkelijke plant om te vermeerderen, maar het kan tot een jaar duren voor je nieuwe blaadjes en stengels ziet verschijnen.

Hoe stek je de zz-plant?

  1. snijd in het voorjaar enkele afzonderlijke blaadjes met hun steeltje af.
  2. zet ze in een kleine pot met zaai- en stekgrond.
  3. kies een plaats voor een zonnig raam en houd de grond vochtig. 
  4. de stek vormt na een tijdje een ondergrondse knol waaraan de wortels gaan groeien.
  5. hieruit groeien uiteindelijk ook de nieuwe stelen met bladeren.

Wat is er mis met je Zamioculcas zamiifolia?

  • bladeren worden geel Je hebt waarschijnlijk te veel water gegeven. Laat de grond volledig uitdrogen. Als de grond helemaal verzadigd is, verpot je plant dan in droge potgrond.