Bloem van de Aechmea Blue Tango

Dit moet wel de mooiste bloem ooit zijn: Aechmea

Met tot de verbeelding sprekende bloemen is Aechmea een lust voor het oog. Tegenwoordig vind je deze soort kokerbromelia steeds vaker bij ons in de winkel. Omdat blauw als kleur bovendien weinig voorkomt in de plantenwereld, vallen vooral variëteiten als ‘Blue Rain’ en ‘Blue Tango’ extra op.

Verzorging van je Aechmea

Oorsprong

tropisch regenwoud in Brazilië

Standplaats

Gemiddeld gaat een Aechmea zo’n 3 tot 6 maanden mee. Daarna is de bloem uitgebloeid (en de plant bloeit helaas maar 1 keer). Met wat geluk heeft je plant tegen dan wel enkele kleine plantjes aangemaakt, maar je zal echt wat moeite moeten doen om deze opnieuw in bloei te krijgen.

Geef je Aechmea dus de mooiste plek in huis zodat zodat je elke dag kunt genieten van z’n spectaculaire bloemen. Idealiter is dat ook dicht bij het raam, want je plant houdt van heel veel daglicht. Droge lucht is niet zo’n issue, dus deze bromelia mag zelfs in de buurt van de verwarming staan. Wel beschermen tegen directe zon.

Met wat geluk geniet je tot 6 maanden van deze schitterende plant. Gooi nadien je Aechmea niet weg maar daag jezelf uit om de plant opnieuw te stekken!

Water geven aan je Aechmea

Typisch aan de Bromelia-soorten (zoals ook Vriesea en Guzmania) is dat je hen water geeft in de koker die de bladeren vormen. Doe dat regelmatig; een aantal keer per week een kleine hoeveelheid water werkt het best. Giet af en toe het water uit de koker weg om te vervangen door vers water. Zo ga je bacteriegroei en ook nare geurtjes tegen.

aechmea bladeren

Verzorgen

  • Extra plantenvoeding is voor deze plantensoort niet nodig.
  • Eens je Aechmea is uitgebloeid, kan je ‘m niet opnieuw in bloei trekken. Stek je plant en wacht tot je nieuwe exemplaren klaar zijn om te bloeien.
  • Zorg voor een pot met gaatjes onderin zodat overtollig water weg kan.

Stekken

Een goed verzorgde plant maakt na de bloei zelf kleine stekjes aan, die onderaan de bladeren gaan groeien.

  1. Wacht tot de stekken ongeveer zo groot zijn als de helft van de moederplant.
  2. Eens ze groot genoeg zijn, geef je de stekken water in hun eigen koker. Doe dat een paar weken.
  3. Haal de stekjes van de moederplant en zet ze in een eigen pot per stek.
  4. Na ongeveer een jaar zijn je volwassen planten klaar om te bloeien. Leg daarvoor een rijpe appel naast de plant, die je 3 weken laat liggen. Na een 4-tal maanden ontstaat er een nieuwe bloem.

Wat is er mis met mijn Aechmea?

  • bruine vlekken op de bladeren Staat je plant in de directe zon? Verplaats je Aechmea naar plek zonder direct zonlicht.
  • vieze geur rond de plant Vervang het water in de koker van je plant volledig. Doe dat ten minste elke maand om bacteriegroei tegen te gaan.
aechmea roze bloem

Meer van Gruun