bromelias (c) gruun

Bromelia, explosie van tropische kleuren (en zo hou je ze nóg langer mooi)

Met z’n felgekleurde bloemen is de bromelia een echte eyecatcher… Wat zien ze er mooi en kleurrijk uit…tot ze ophouden met bloeien. De familie bromelia vraagt zo z’n eigen manier van voor ze te zorgen. Hoe hou je ze langer mooi? En blijven ze nadien nog groen?

De familie Bromelia

In tegenstelling tot wat je misschien denkt, is ‘bromelia’ geen specifieke plant. Het is een plantenfamilie waarvan alle leden min of meer hetzelfde uiterlijk en dezelfde oorsprong hebben. Ze lijken dus best wel op elkaar, maar zijn toch niet helemaal hetzelfde. De meeste familieleden herken je aan hun bladrozet: de bladeren staan op zo’n manier dat ze een koker vormen. Daaruit komt dan een bloeiwijze die er heel verschillend kan uitzien: van een echte bloem tot een soort veertje of…een ananas!

Meer dan vijftig plantensoorten behoren tot de familie Bromeliaceae. Onder andere Aechmea, Vriesea, Guzmania en de ananasplant laten zich graag als kamerplant vertroetelen. Neoregalia, Billbergia, Cryptanthus en Nidularium zijn namen die je kunt tegenkomen op het plantenetiket.

Hoe hou je een Bromelia mooi?

Bij de verzorging van je Bromelia draait het om 2 dingen: luchtvochtigheid en water geven. Zowat alle soorten zijn afkomstig uit tropische gebieden en daardoor houden ze van warmte en vochtige lucht. Zet dus een plantenspuit naast jouw exemplaar en maak er een gewoonte van om je Bromelia dagelijks met lauw water te besproeien. Dat duurt enkele seconden, maar maakt een wereld van verschil voor je plant.

Ook water geven verloopt iets anders dan bij een andere kamerplant. Zorg ervoor dat de koker die de bladeren vormen altijd gevuld is met water. Giet altijd een klein beetje; na een tijdje weet je vanzelf hoe vaak je moet water geven.

Bromelia (c) gruun
Bromelia (c) gruun

Als de bloem is uitgebloeid…

…hoeft je plant niet meteen de composthoop op. Je kan de verwelkte bloem wegknippen en je Bromelia nog een tijdje laten staan voor het bladgroen. Wel moet je weten dat met het het verwelken van de bloem ook de rest van de plant zal sterven. Gelukkig gebeurt dat meestal niet voor je Bromelia een of twee uitlopers heeft gemaakt: kleine plantjes die langs de oude plant groeien. Zet ze in een apart potje met een beetje potgrond en met een beetje geluk heb je de volgende generatie bromelia’s.

Soorten bromelia’s

Ik stel alvast de familieleden voor die zich graag als kamerplant laten vertroetelen:

Aechmea

Aechmea fasciata heeft bladeren die eruitzien of ze met een wit poeder zijn besprenkeld. Daaruit groeit een spectaculaire roze bloem in de zomer. Bij Aechmea fulgens is de onderkant van de bladeren bruin. De bloem staat op een hoge steel en ziet eruit als een soort bessen.

Houd de lucht rondom de plant vochtig door elke dag te besproeien met je plantenspuit. Belangrijk is dat de koker altijd vol water staat; de potgrond mag niet nat maar moet lichtjes vochtig zijn. Besproei in de zomer dagelijks met lauw water.

Bloem van de Aechmea Blue Tango

Vriesea

De meest populaire soort is Vriesea splendens, waarbij de bladeren bijna gestreept zijn in donker- en lichtgroen. Daaruit komt een bloeiwijze die eruitziet als een rode veer. Houd hem een beetje uit de zon. Zorg dat de koker altijd vol water staat en begiet als de potgrond goed droog is (hij kan niet tegen te natte potgrond)

Guzmania

De bladeren zijn glanzend groen. Verzorging zelfde als Cryptanthus. Krijgt een rode of oranje bloem.

Nidularium

Bij deze Bromelia zitten de bloemen als een vogel in zijn nestje en de plant blijft dus laag. Verzorging zelfde als Aechmea.

Ananasplant

Deze herken je vast wel! Uit de bladrozet komt een kleine ananas tevoorschijn. Hij houdt van zon, dus zet ‘m dicht bij het raam. Besproei elke dag, houd de koker vol water en de potgrond lichtjes vochtig.

Cryptanthus

Bij deze soort zijn de bladeren vooral van belang, omdat ze gevarieerde kleuren en patronen hebben. Als je deze plant elke dag besproeit met water, dan hoef je geen water op de potgrond te geven. Staat graag in het zonnetje en blijft vrij klein.

Neoregalia

Zelfde verzorging als Aechmea. De buitenste bladeren zijn groen en de binnenste zijn aan de basis bijna rood zodat het er een beetje uitziet als een bloem.

Billbergia

De makkelijkste van alle Bromelia’s. Hij krijgt aan het einde van de winter trosjes met gekleurde bloemen. Het ziet er erg mooi uit. Geef enkel water als de potgrond droog aanvoelt.

Tillandsia

Ja hoor, ook de bekende air plants zijn eigenlijk Bromelia. De Tillandsia lindenii heeft mooie violetroze bloemen

De verzorging van deze planten is een beetje intensiever dan bij andere tropische huisgenoten. Als de bloem helemaal is uitgebloeid, gaat je plant het loodje leggen. Gelukkig doet hij dat meestal niet voordat hij een of twee uitlopers heeft gemaakt: kleine plantjes die langs de oude plant groeien. Zet ze in een apart potje met een beetje potgrond en met een beetje geluk heb je de volgende generatie bromelia’s 🙂