Het zijn vooral de kleine hangende blauwe bloemetjes van deze bernagie die met alle aandacht gaan lopen. Je kan ze zo opeten of gebruiken in een slaatje of drankje. Veel namen omschrijven dit keukenkruid: bernagie, borage, komkommerkruid, borago officinalis. In de tuin is dit een makkie, een plant die weinig vraagt en weinig nodig heeft om te bloeien.
Kort & krachtig
- eenjarig
- zonnige of licht beschaduwde plaats in de tuin
- zaaien vanaf eind februari (binnen) of vanaf april (buiten)
- bloeit de hele zomer
Zelfzaaiend komkommerkruid
Je kan in het vroege voorjaar bernagie zelf zaaien, zowel binnen als buiten. Kies een goeie plek daarvoor, want bernagie is soms moeilijk in toom te houden. Het is een eenjarige plant, hij komt dus niet meer terug na de winter. Dit kruid zaait zichzelf doorgaans wel uit, zodat je na het eerste jaar spontaan nieuwe plantjes ziet opduiken. Wil je dat niet, zet ‘m dan op een duidelijk afgebakende plek of haal alle bloemetjes aan het einde van het groeiseizoen weg.
In je tuin kan dit sterke komkommerkruid wel wat verdragen. Zet ‘m op een zonnige plek of een plaatsje in je tuin met wat schaduw. Zolang hij niet uitdroogt, zal hij groeien tot ongeveer halve meter hoog.
Blauwe bloemen van de bernagie
De blaadjes van de bernagie zijn ruw en behaard. Ze zijn eetbaar, maar je moet ze lusten. De plant zelf groeit snel en wordt soms wat slungelig. Daarom zet ik hem nooit vooraan, maar wel tussen allerlei kruiden in. Zijn wat onordelijke uiterlijk is een groot contrast met de lieflijke blauwe bloemetjes die hij draagt in de zomermaanden. Bijen en insecten weten die bijna overal te vinden.
Het zijn de bloemetjes die eetbaar zijn en heerlijk om te verwerken in salades. Ze gaan – een van de benamingen is komkommerkruid, weet je nog – goed samen met de zachte smaak van komkommers. Tijdens de zomer gebruik ik ze om ijsblokjes mee te maken. Zo’n blokje met een blauw bloemetje in, da’s meteen wat anders!