mei in je tuin (c) GRUUN

Tulpenliefde, nooit uit de mode

Van de tulpenmanie in de 17e-eeuwse Nederlanden tot het boeketje bloemen dat wel eens op iedere keukentafel verschijnt: tulpen lijken nooit uit de mode te zijn. Tijd om in het verhaal van deze knappe bloem te duiken, en inspiratie te vinden voor tulpen bij jou in de tuin.

Tulpen: terug in de tijd

Het merendeel van de tulpen komt uit Centraal-Azië. In de 15e eeuw duiken ze op in de paleizen van de Ottomaanse sultans, waar afgezanten uit West-Europa wellicht voor het eerst de knappe bloembol zien. Volgens verhalen versiert de sultan op bijzondere gelegenheden zijn tulband met deze bloemen, van waar ook de naam zou afgeleid zijn. Omdat de bol in zijn rustperiode eenvoudig mee te nemen is, komt hij mee aan boord van de schepen die terugkeren naar de Lage Landen.

In de 17e eeuw, de Gouden Eeuw, breekt de tulpenmanie uit in de Nederlanden en Frankrijk. Iedereen die ze kan betalen, wil zo’n gevlamde bloembol in de tuin. Speculanten drijven de prijzen van de bloemen op, vaak zonder de tulpenbol zelfs maar gezien te hebben. Voor de meest gezochte tulpenbol wordt 10.000 gulden betaald, evenveel als een prachtig herenhuis in die tijd. Voor het eerst schilderen kunstenaars ook stillevens met enkel bloemen op, vaak met de meest gewilde tulpen uit die tijd.

Hoewel de prijs spectaculair daalt in de periode nadien, is de opkomst van tulpen niet meer te stoppen. Floristen sluiten de bloem in de armen, tuiniers gaan gretig aan de slag om elk najaar tulpenbollen te planten, ongeduldig wachtend op de komst van de lente.

Tulpensoorten

Tulpen zijn onderverdeeld in verschillende groepen, afhankelijk van specifieke kenmerken en hun bloeiperiode. Bekende soorten zijn de enkele tulpen, dubbele tulpen, Darwintulpen (hybride met de bekende tulpenvorm, vernoemd naar Charles Darwin), papegaaitulpen (veerachtige blaadjes, vaak in schitterende kleuren) en lelietulpen (puntige blaadjes).

tulpen (c) GRUUN
tulpen (c) GRUUN

Tulpen in je tuin planten

Tulpenbollen planten doe je in het najaar, van september tot december, zolang het niet vriest. Je kan ze in volle grond of in pot planten, alleen of in groep. Maak een gat van een tiental centimeter en laat de bol erin zakken. Zorg ervoor dat het puntje van de bol naar boven wijst.

Kies een plek in de volle zon of halfschaduw voor je planten. Je zal ze langzaam zien opkomen in de vroege lente. De meeste bollen bloeien tussen maart en mei. Wil je zo lang mogelijk genieten van tulpen? Plant dan bollen met verschillende bloeiperiodes: vroege, gewone en late tulpen. Zo heb je de hele lente prachtige bloemen staan.

mei in je tuin (c) GRUUN

Na de bloei laat de bloem z’n blaadjes vallen. Dat is het moment om de bloemstengel af te knippen. Dan laat je de overige blaadjes afsterven: zo slaat de plant alle energie en voedingsstoffen op in de bol. Nadat de plant helemaal verwelkt is, kan je de bollen opgraven en ze op een koele en droge plaats bewaren tot het najaar.

tulpen (c) GRUUN
mei in je tuin (c) GRUUN

Tulpen zullen nooit even hard bloeien als in het eerste jaar. Dat betekent niet dat je tulpenbollen niet elk jaar kan terugplanten, want ze zorgen nog altijd voor een mooi en kleurrijk schouwspel. Ik koop elk jaar een aantal nieuwe tulpen en mix ze onder de oudere tulpen. Zo geniet ik elk jaar van meer en meer tulpenpracht.

april tulp (c) GRUUN

Meer lezen