juni (c) GRUUN

Juni in je tuin: dit kan je nu doen

Deze maand betekent zo veel mogelijk aan de slag in je tuin! Gebruik de lange dagen van juni in je eetbare tuin om vroeg ’s ochtends of ’s avonds water te geven, onkruid te wieden en met veel geluk toe te kijken hoe jouw kleine plantjes plots heel wat opschieten.

Mogelijk heb je deze maand ook al flink wat om te oogsten: van sappige groenten (eerste tomaatjes!) tot knappe dahlia’s voor een boeket. Neem je oogstmandje mee naar buiten en geniet van de eerste beloningen van je werk!

Zaaien in juni

De bodem is voldoende opgewarmd en het is tijd om verder te zaaien! Het leuke is dat je voortaan bijna alles meteen buiten mag doen. Ofwel in volle grond, ofwel in potten en bakken op je terras of balkon. Geef altijd water nadat je gezaaid hebt. Zo geef je de zaailingen meteen een goeie start mee.

Planten

Heb je kleine plantjes binnen gezaaid? Dan mag je die eens ze groot genoeg zijn, buiten uitplanten. Heb je de zaailingen lange tijd binnen gehouden? Laat ze dan eerst wennen aan de buitenomgeving (wind, regen, zon weet je wel?) door ze overdag buiten te zetten. ’s Avonds zet je ze weer binnen. Na een tweetal weken zijn ze klaar voor hun definitieve verhuis!

Tot midden juni kan je koolplanten, zoals palmkool en boerenkool, buiten uitplanten. Geef ze alle goeie zorgen en hou ze vooral goed in het oog.

Juni in je tuin is ook het ideale moment om lege plekken op te vullen. Zet bijvoorbeeld de feloranje Tagetes onder aan je tomatenstruikjes. Dat heet companion planting of combinatieteelt. De Tagetes houden de natuurlijke vijanden van de tomatenplant op afstand. En ze zien er ook nog eens leuk uit…

tagetes/afrikaantje (c) GRUUN

Juni in je tuin: dit kan je nog doen

  • Geniet van al dat moois in je tuin… veel bloemen starten nu hun bloeiperiode. Heb je een artisjok in je tuin? Misschien heb je dan al prachtige (eetbare) bloemhoofden. Laat je ze staan, dan barsten ze letterlijk open, zoals hieronder. Je ziet binnenkort een uitbundige paarse bloem verschijnen!
  • Bind je tomaten, komkommers en augurken op, zodat ze voldoende steun hebben om te groeien.
  • Als je oogst, krijg je een plekje in je tuin dat je liefst zo snel mogelijk opvult. Ik hou altijd een paar planten achter de hand, die de vrijgekomen plaats meteen innemen. Sla is ideaal daarvoor, maar ook postelein, boontjes en radijsjes hou ik klaar om opnieuw te zaaien of uit te planten.

Water geven

De temperaturen stijgen en dat betekent dat je na veel uur zon en weinig regen, zelf water moet geven. Water is kostbaar en schaars, dus ga er voorzichtig mee om.

juni (c) GRUUN

Enkele tips om in juni in je eetbare tuin water te geven:

  • Geef altijd bij het begin van de dag water, en nooit direct in de zon. Water geven in de zon doet het water meteen verdampen. Je zou zeven keer dezelfde hoeveelheid water moeten geven, wanneer je het ’s avonds in plaats van ’s ochtends doet. Sta dus wat vroeger op en geef je planten een frisse start van de dag.
  • Voor je gieters met water uit de kraan vult, kijk hoe je water opnieuw kan gebruiken. Met een regenton kom je een heel eind, maar er zijn heel wat manieren om creatief én verantwoord met water om te gaan. Bij het koken bijvoorbeeld, gebruik je veel water dat perfect kan dienen om je planten water te geven.
  • Kijk je tegen een periode van droogte aan? Geef zeker zaailingen en jonge plantjes voldoende water. Ze hebben het nodig voor hun eerste groeispurt. Daarnaast zijn paprika’s, chilipepers, tomaten en aubergines veeleisende planten. Hou ze in deze periode extra in het oog. Krijgen ze te weinig water, dan zal je dat meteen zien.
  • Denk na voor je water geeft: is het echt nodig? Een gazon zal bruin worden maar na de eerste regenbuien stilaan weer groen kleuren. Groenteplantjes of vlinder- of bijenstruiken kunnen een lange periode van droogte niet aan, en zullen verdwijnen. Geef dus boven alles slim water.
salie (c) GRUUN

Oogsten

Het geheim van een goeie oogst? Genoeg plukken! Laat je groenten niet te groot worden en stimuleer ze om meer vruchten aan te maken. Je kan deze maand heel wat oogsten:

Meer lezen