Ik las en hoorde in Britse tuinprogramma’s zo vaak over de runner bean of pronkbonen dat ik ze wel moest proberen. In eigen tuin zette ik ze in twee grote potten met bonen. Ze groeiden aan sneltempo twee meter hoog en kleurden daarna met prachtige oranje-rode bloemen. Niet gek dat de Britten er zo dol op zijn…
Niet alleen pronkbonen zijn de moeite waard. Stam-of struikbonen groeien laag en blijven klein. Stokbonen groeien dan weer hoog op. Boontjes komen in zo veel soorten en maken dat je elk jaar wel iets nieuw wil proberen.
Kort & krachtig
- eenjarig
- zonnige plek
- zaaien binnen vanaf half april of buiten vanaf mei tot begin juli
- oogst van half juli tot eind augustus
Zaaien van bonen
Zaai je eerst binnen, zet je kiemplantjes dan in een onverwarmde ruimte. Ze hebben niet veel warmte nodig, en je wil de overgang naar buiten ook niet te groot maken, zeker niet als het nog relatief koud is. Vanaf mei kan je buiten zaaien.
Na een weekje komen de eerste kiemplantjes op. Het is altijd bijzonder om te zien hoe ze hun kopje boven de aarde uitsteken… zaai verschillende soorten bonen, zo heb je heel wat afwisseling in je oogst.
Soorten bonen
Stam- of struikbonen
Alle soorten stam- of struikbonen blijven laag: ze groeien als een struik. Je kan de peultjes volledig opeten.
- Prinsessenbonen, ook wel bekend als sperziebonen of stamslaboon
- Naaldbonen: heel fijn, lange peultjes
- Snijbonen: brede en platte peulen. Meestal gesneden voor je ze klaarmaakt.
Stokbonen
Deze soorten groeien flink omhoog. Ondersteun ze met stokken of een andere structuur.
- Stokslabonen: langer dan een prinsessenboon
- Stoksnijbonen: langer dan de stamsnijboon
- Spekbonen: kruising tussen snijboon en sperzieboon
Pronkboon
Hoog opklimmend, tot wel twee of drie meter. Ze bloeien vaak rood-oranje en zien er erg mooi uit in een siertuin. Geef ze voldoende steun en hou ze een beetje in toom!
Planten van boon in je tuin
Aan je plant groeien bloemen die later de peulen worden. Het zijn makkelijke planten in je tuin: ze hebben niet veel extra nodig. Ze houden in het bijzonder van warm en droog weer.
Heb je beperkte ruimte? Zet je bonen dan in pot. Ik probeerde het al met snijbonen en pronkbonen, allebei met prima resultaat.
Bij pronkbonen voorzie je best hoge steunen, want ze worden best hoog. Hebben ze het uiteinde van je steun bereikt? Knijp dan het topje uit, zo stopt de groei.
Bonen oogsten
Je bonenoogst betekent meestal veel boontjes op hetzelfde moment. Verse boontjes uit je eigen tuin zijn heerlijk op je bord. Heb je er teveel, dan kan je ze roerbakken of toevoegen aan salades of soep. Je kan ze ook inmaken of kort blancheren om in te vriezen.
Heb je paarse bonen? Schrik niet…tijdens het koken verliezen ze hun dieppaarse kleur en worden ze gewoon groen…maar ze blijven wel ontzettend lekker.
Zaden van bonen oogsten
Wil je zaad voor je boontjes van volgend jaar? Laat dan enkele peultjes hangen en hard worden. Nadien kan je de zaadjes zo uit de peulen halen. Bewaar ze op een droge en donkere plek.