Koop je een plant bij een tuincentrum of supermarkt, dan zit er vaak een informatieve plantenlabel in de pot. Handige informatie waarmee de kweker je op weg wilt zetten voor de juiste verzorging. Tenminste, als je alle symbolen begrijpt. Wij zetten ze voor jou op een rij!
Symbolen op een plantenlabel
Goed om te weten: kwekerijen zijn niet verplicht om vaste symbolen te gebruiken op plantenlabels. Er wordt wel geprobeerd om daar wat eenheid in te brengen, maar in tegenstelling tot bijvoorbeeld de wasinstructies in je kleding bestaan er geen standaardsymbolen. Wel vind je min of meer dezelfde onderdelen op elk plantenetiket.
Standplaats
De beste locatie voor je plantensoort staat meestal weergegeven in de vorm van een zonnetje. Zo weet je of de plant bestand is tegen directe zon of dat je ‘m beter een plekje in de schaduw geeft.
- Een volle zon betekent dat je plant bestand is tegen directe zon. Zonnige vensterbank, no problem!
- Een zon met een wolkje of een halve zon geven hetzelfde aan, namelijk dat je kamerplant niet geschikt is voor de volle zon. Kies dan voor een lichte standplaats uit het directe zonlicht.
- Staat er een uitroepteken bij de zon, dan bestaat het risico van verbranding. Zo krijgen Calatheas bijvoorbeeld erg lelijke vlekken als ze in de felle zon staan. Een cactus daarentegen, houdt best wel van enkele uren direct zonlicht.
Water geven
Dit is het symbool waar we allemaal wel eens fronsend naar gekeken hebben. Soms staat dit aangegeven als een gieter met een cijfer en soms zie je een druppel die aangeeft hoeveel water je moet geven.
De gieter is het duidelijkste symbool om te lezen. Dat toont je het aantal keer per week dat je mag gieten. Sommige kwekerijen geven ook aan de hand van het aantal druppels aan hoe veel water je kamerplant moet krijgen. Dat varieert van weinig (1 druppel) tot veel water (3 druppels).
Zie je een plantenspuit, dan wilt dit zeggen dat je de plant best besproeit (soms in de plaats van water geven, zoals bij Tillandsia).
Een druppel staat voor de hoeveelheid water die je moet geven. Die varieert van weinig water tot flink water geven. Alles hangt natuurlijk af van de grootte van je plant, zijn standplaats en het seizoen. Reken algemeen dat weinig water betekent dat de potgrond een beetje mag opdrogen tussen gietbeurten en dat een volle druppel wil zeggen dat de potgrond altijd lichtjes vochtig moet blijven.
Een plant met de pot in een bakje water is het symbool voor dompelen. Daarbij zet je jouw kamerplant tot de stengel in een bak of emmer gevuld met water. Na 10 minuten mag je plant weer op het droge en geef je de kans om goed uit te lekken.
Terug naar de basis
Vraag jij ook altijd: ‘Hoeveel water mag ik die plant geven?’ Om vervolgens toch te veel of te weinig te gieten? Onze gids om water te geven helpt je om elke plant op de juiste manier te gieten. Water geven: zo doe je dat
Plantenvoeding
Zo’n 6 weken na de aankoop van je plant zijn de meeste voedingsstoffen in de potgrond uitgewerkt. Je plant is dan volledig op jou aangewezen voor het krijgen van minerale voeding om goed te kunnen groeien.
Een fles met etiket is het symbool voor plantenvoeding. Daar staat meestal netjes bij hoe vaak je deze moet geven. Houd je altijd aan de instructies op de verpakking en geef enkel plantenvoeding tijdens de actieve groei.
Temperatuur
Wellicht ga je de temperatuur in huis niet aanpassen aan je planten. De thermometer op je plantenetiket is dan ook eerder een aanwijzing waar je plant zich het beste bij voelt.
We maken een onderscheid tussen planten voor koelere ruimtes (tot 15° C, goed voor onverwarmde kamers), planten tot 25° C die het in je woonkamer prima doen, en tropische planten (vanaf 20° C) die je beter niet laat overwinteren in je onverwarmde slaapkamer.
Andere symbolen op een plantenlabel
Afhankelijk van de plantensoort vind je nog andere tekentjes terug op het plantenlabel.
- Een mes en vork duiden aan dat (een deel van) de plant eetbaar is. Bij niet-eetbare planten staat er een diagonale streep over dit symbool.
- Giftig voor je huisdier? Dat staat aangegeven als een eetbakje voor dieren met een diagonale streep door. Deze planten hou je trouwens beter weg van je huisdier
Het plantenpaspoort op je plantenlabel
Sinds december 2019 zijn kwekers verplicht om aan elke plant een plantenpaspoort mee te geven. Dat nummer vind je meestal op het plantenetiket of op de buitenkant van de pot. Het laat toe om in geval van ernstige plagen of ziektes de herkomst van planten te traceren, onder meer in de strijd tegen de xylella-bacterie.
Wil je de verzorgingstips voor jouw plant bekijken? Zoek je kamerplant in deze A-Z plantenlijst.