Een buitenbeentje, da’s deze Brave Hendrik. En bijna onverwoestbare plant met groene bladeren die je kan eten als spinazie. Brave Hendrik is wat je noemt een echte vergeten én inheemse groente. Nog te vaak wordt hij gezien als onkruid, helemaal onterecht!
Kort & krachtig
- doorlevend
- halfschaduw tot schaduwrijke plek
- buiten zaaien van maart tot mei
- oogsten in het voorjaar
Brave Hendrik zaaien
Vroeger kwam je Brave Hendrik overal tegen: bij boerderijen, in de berm, naast de composthoop. Hij moest het onderspit delven voor ‘snellere’ soorten als spinazie en snijbiet. Die zijn nu eenmaal sneller in hun groei en makkelijker te bewaren. Daarom krijg je vandaag doorgaans spinazie, en heel uitzonderlijk maar Brave Hendrik op je bord!
Met wat geduld krijg je wel een erg makkelijke groente in de plaats. Je kan hem zaaien tussen maart en mei in volle grond of in een zaaitray buiten. De zaden hebben geen probleem met koude. Zaai dus liefst op een wat koudere dag.
Ik kocht een klein plantje Brave Hendrik bij een kweker van vergeten groenten op de plantenmarkt. Lekker makkelijk, want zo heb je meteen een plantje dat kan beginnen groeien.
In de tuin: Brave Hendrik
Brave Hendrik is een doorlevende of meerjarige groente. Dat wil zeggen dat je hem gewoon mag laten staan in de tuin, hij komt ieder jaar trouw weer terug op z’n plaats. Schrik dus niet, zoals mij, als hij tijdens de winter helemaal verdwijnt… Hendrik houdt vast aan z’n winterslaap. Eens de lente in zicht, komt hij weer bovengronds tevoorschijn.
De plant groeit tot 60 cm hoog en bij bloeit van mei tot augustus. Verder stelt hij weinig eisen: zowel in zon als schaduw gaat hij z’n eigen gangetje. Toch heeft hij een voorkeur voor een meer schaduwrijke plek. Ideaal dus om een vergeten hoekje in je tuin op te vullen.
Oogst en bewaren
Je kan deze plant gebruiken zoals spinazie. Hij heeft een licht bittere smaak. Pluk de bladeren in het voorjaar en eet ze dezelfde dag nog op. Oogst ze liefst pas in het tweede jaar na het zaaien.
Nog in het voorjaar kan je ook de jonge scheuten gebleekt eten zoals asperges. Vandaar ook de oude Engelse benaming, poor man’s asparagus. Van de plant kan je écht bijna alles gebruiken. Zelfs de zaden uit de bloemen kan je gebruiken in het deeg van brood.