calathea network (c) GRUUN

Calathea Musaica (Network): een fijngestreept buitenbeetje

Tussen de vele bontgekleurde Calatheas is de Musaica een buitenbeentje. Z’n frisgroene bladeren tonen een netwerk van fijne streepjes. Vandaar dat deze plant ook vaak de naam Calathea Network krijgt. Het mozaïekpatroon is ook nog eens uniek, want elk blad heeft een eigen tekening.

Jouw Calathea Musaica Network plant verzorgen

Oorsprong

Deze bijzondere Calatheasoort komt oorspronkelijk in Brazilië. Z’n tropische roots vertellen je veel over de favoriete standplaats van deze plant.

De juiste plek

Opgegroeid in de tropen, zal deze Calathea Musaica (Network) het best gedijen bij temperaturen tussen 18 en 30 graden. Dat maakt ‘m ook ideaal als kamerplant bij ons. Duikt de temperatuur omlaag, onder de 15 graden? Dan zal je plant wellicht stoppen met groeien.

Zoek de juiste plek voor je Calatheaplant. Jouw groene vriend geeft de voorkeur aan indirect licht. Hou ‘m dus weg van directe zon en zoek een plekje wat verder weg van het raam. Je badkamer is doorgaans een ideale plek voor deze plant: de hoge luchtvochtigheid en indirect licht maken samen een fijne omgeving.

Je maakt je kamerplant trouwens helemaal gelukkig door ‘m elke dag even te besproeien met een plantenspuit. Zo houdt je de luchtvochtigheid in de directe omgeving van je plant lekker op peil.

calathea network (c) GRUUN

Water geven

Je Calathea is niet de makkelijkste plant om te verzorgen. Hij houdt niet van uitdrogen en kan niet zo lang zonder gietbeurt. Geef ‘m elke week een flinke scheut water, liefst als de aarde bovenaan de pot lichtjes opgedroogd is. Zorg er in ieder geval voor dat overtollig water meteen kan weglopen via gaatjes onderaan de pot.

Geef tijdens de lente- en zomermaanden elke maand vloeibare plantenvoeding. Zo krijgt je plant alle belangrijke voedingsstoffen om nog meer van die prachtige bladeren aan te maken.

Je Calathea verpotten

Je hoeft deze plant niet regelmatig te verpotten: eens elke twee of drie jaar is voldoende. Vervang de oude aarde door verse aarde en geef de wortels wat meer ruimte. Dat is ook meteen een goed moment om je Calathea te vermeerderen.

Vermeerderen

De beste manier om je Calathea te vermeerderen, is door te scheuren. Je gaat de wortels dus delen om twee planten te maken. Om schade te voorkomen, let je op om geen hoofdwortels te beschadigen. Vermeerder deze plant in het voorjaar, net voor het groeiseizoen.

Lees meer over het stekken van Calathea

calathea network (c) GRUUN
calathea network (c) GRUUN

Na het stekken zullen je planten wellicht een tijdje stoppen met groeien. Hou ze goed in het oog en geef wat nodig is om er twee gelukkige planten van te maken.

Wat is er mis met mijn plant?

  • bladeren worden bruin: het verkleuren kan meerdere oorzaken hebben. Check of je plant op de juiste manier water krijgt. Ook de standplaats is belangrijk. Zorg ervoor dat je plant niet in de tocht staat: zowel warme als koude tocht kunnen de bladeren doen verkleuren.
  • bladeren drogen uit of verrimpelen: je luchtvochtigheid is wellicht iets te laag voor deze tropische plant. Gebruik een luchtbevochtiger of zet de pot op een schaal van kiezels en water. Je kan ook elke dag even de plantenspuit gebruiken. Eens de lucht wat minder droog is, zullen de nieuwe bladeren niet meer uitdrogen.
  • bladpunten worden bruin: dit heeft wellicht te maken met het water dat je geeft. Vermijd kraantjeswater en probeer zo veel mogelijk regenwater te gebruiken.
  • zwarte vlekken op de bladeren: je plant krijgt direct zonlicht, dat doet de bladeren verbranden. Zorg voor een plek met veel indirect licht, maar geen felle zon.

Hou je van Calatheas? Dan zijn er nog zoveel soorten om te ontdekken!

Lees meer over Calatheas, planten met prachtige patronen in hun blad

Calathea Musaica (Network)