calathea triostar

Calathea stekken door scheuren: zo doe je het

Bijzonder mooie planten zijn het, die Calatheas. En hoewel het niet de meeste makkelijke kamerplanten zijn, steken we in deze pareltjes maar wat graag tijd en moeite. Mijn Calathea triostar was zijn originele pot intussen al een tijdje ontgroeid. Tijd om te stekken!

Calathea stekken

Het juiste moment om je Calathea te stekken

De lente is het ideale moment om Calatheas te vermeerderen, omdat de plantwortels zich dan makkelijker herstellen. Stekken kan op meerdere manieren, maar het snelste resultaat krijg je door de plant te scheuren. Daarvoor moet je al wel een flinke plant hebben; dus geef je Calathea zeker de tijd om wat voller te worden voor je aan het stekken gaat.

Dit heb je nodig om Calathea te vermeerderen

  • standaard potgrond of zelfgemaakte potgrond voor tropische planten
  • twee of meer potten met gaatjes onderin
  • eventueel een schaar of scherp mes

Aan de slag

1. Haal je Calathea uit de pot

Giet je Calathea liefst de dag op voorhand, of doe het net voor je gaat stekken. Terwijl je de plant met je ene hand ondersteunt, kantel je de pot zachtjes tot de Calathea loskomt. Gaat dat moeilijk, sla dan enkele keren op de onderkant van de pot. Je plant glijdt dan als het goed is uit de pot.

calathea uit pot met wortels

Check daarbij even of de wortels niet in het rond zijn gaan groeien. Deze Calathea heeft te lang in een te keine pot gestaan. De wortels zijn helemaal in de vorm van de pot gegroeid. Is dat het geval, maak ze dan onderaan voorzichtig los. Het is belangrijk dat je dit doet zodat de wortels in verschillende richtingen kunnen verder groeien.

2. Scheur het deel dat je wilt stekken van je Calathea

Bekijk goed waar je de plant wilt delen. De stek die je afscheurt, moet minstens een deel wortels én enkele bladeren hebben. Scheur een of meerdere delen van je Calathea. Als je dat makkelijker vindt, kan je hiervoor een schaar of scherp mes gebruiken.

calathea in 2 scheuren

3. Geef elke plant zijn eigen pot

Kies twee potten waarin de nieuwe stekken passen. Leg een onderste laag potgrond op de bodem. Je mag hiervoor standaard potgrond gebruiken. Wil je zelf een mix maken voor tropische kamerplanten, meng dan:

  • 2 delen standaard potgrond
  • 2 delen kokosvezels (cocopeat)
  • 1 deel perliet
calathea potgrondmix

4. Vul aan met potgrond en zet op een beschaduwde plek

Zet de planten elk in hun eigen pot en vul verder aan met potgrond tot op 1 cm van de rand. Druk lichtjes aan. Geef je nieuwe Calatheas een beschaduwde plek waar ze een à twee weken blijven staan.

eindresultaat calathea stekken door scheuren

Lees ook: Calathea, verzorging van je plant voor gevorderde groene vingers.

Meer van Gruun