calathea

Calathea, voor gevorderde groene vingers

Spectaculaire bladeren, subtiele kleuren en prachtige bladvormen. De fascinerende Calathea behoort tot de Marantafamilie en zal je ongetwijfeld verleiden. Maar: dit is geen kamerplant voor beginners. Calathea stelt heel wat eisen om er zó fotogeniek uit te zien. De sleutel tot succes bij je Calathea zit ‘m in 3 dingen: warmte, vochtige lucht en zeker geen directe zon

Verzorging van je Calathea

Oorsprong

Brazilië, Ecuador en Bolivia

Standplaats

Een goede plek is essentieel voor deze plant. Denk dus op voorhand goed na waar je je nieuwe aanwinst wilt neerzetten. Houd rekening met 3 factoren: licht, warmte en tocht. De hoeveelheid licht is erg belangrijk. Met te veel licht gaan de bladeren verkleuren of bleek worden, bij te weinig licht zal je exemplaar nauwelijks groeien. Direct zonlicht is nefast voor de bladeren en zal heel wat schade toebrengen. Kies dus voor een lichte plek waar geen directe zon komt. Een raam op het noorden is daarvoor ideaal.

Water geven aan je Calathea

Ook hier is je plant redelijk veeleisend. Calathea houdt van een vochtige grond. Je geeft bij voorkeur lauw water uit de regenton. Heb je geen regenton dan geef je water dat je een nacht in de gieter hebt laten staan. Check heel regelmatig of de potgrond nog vochtig is – maar niet nat – en geef steeds een beetje water voor de grond kan uitdrogen. 

Besproeien

Dat dit een plant voor gevorderden is, merk je aan zijn behoefte aan een hoge luchtvochtigheid. Om ‘m in topvorm te houden, zal je een aangename omgeving moeten scheppen. Besproei minstens 1 keer per week de bladeren of maak gebruik van een luchtbevochtiger. Houd de bladeren in het oog. Worden de bladpunten bruin? Dan is de lucht te droog en moet je aan de slag. 

calathea

Verzorgen

  • Zorg voor een minimum temperatuur van 15° C, ook in de winter.
  • Je mag in de lente en zomer vloeibare plantenvoeding geven, zowat elke 14 dagen. 
  • Let op voor tocht. Ventilatie in de kamer is prima, maar sterke tocht zal je plant beschadigen.

Stekken

Is je plant te groot geworden of wil je er twee? Vermeerder je kamerplant door ‘m te scheuren. Dat doe je best in het voorjaar.

Soorten

Bij ons vind je deze soorten het meest: Calathea orbifolia, Calathea ornata, Calathea makoyana, Calathea insignis, Calathea zebrina en Calathea Musaica Network.

Ga naar Calathea Musaica (Network) om deze bijzondere plant te ontdekken

Wat is mis met mijn Calathea?

  • bladeren krullen om Je geeft te weinig water. Zorg dat de potgrond altijd vochtig blijft en geef vaak een kleine hoeveelheid water.
  • verschroeid blad Direct zonlicht zorgt voor lelijke bladeren. Verhuis naar een plek zonder directe zon.
  • bladeren verbleken Te fel licht. Zet je Calathea op een donkerdere plaats.
  • bladuiteindes bruin en dor De lucht is te droog. Besproei minstens 1 keer per week de bladeren.
calathea roseopicta

Meer groenliefde