chinees lantaarntplantje

Ceropegia woodii, het Chinees lantaarnplantje

Maak kennis met het schattige hangplantje Ceropegia woodii. Het Chinees lantaarnplantje zorgt voor een subtiele toets groen met heel wat karakter. De kleine, hartvormige blaadjes leverden dit plantje de Engelse naam ‘String of hearts’ op. Prachtig toch?

Verzorging van je Ceropegia woodii

Oorsprong

Zuid-Afrika en Zimbabwe

Standplaats

Dit leuke vetplantje is een fan van direct zonlicht. Geef ‘m minstens een plekje met zo’n drie tot vier uur directe zon per dag, bijvoorbeeld naast een zuidgericht raam. Het mooist staat het lantaarnplantje als hangplant; bovenop een kast of in een hangmand krijg je het beste resultaat. Gebruik normale potgrond of maak zelf je eigen mix voor cactussen en vetplanten.

Water geven

Onthoud dat je lantaarnplantje zelf water vasthoudt. Te vaak gieten is dus behoorlijk vervelend voor deze plant. In het groeiseizoen (april-oktober) volstaat meestal 1 keer per week. Geef pas water als de bovenste laag van de potgrond droog aanvoelt.

In de herfst en winter giet je liefst zo weinig mogelijk. Pas als de grond echt droog aanvoelt mag je water geven. Zorg er ook voor dat te veel water meteen weg kan uit de pot.

Chinees lantaarnplantje is een ongewone hangplant die bovendien supermakkelijk te verzorgen is

Besproeien

Is niet nodig bij deze plant.

Verzorging van je Ceropegia woodii

  • Verpotten hoeft enkel als de pot echt te klein geworden is. Voor volwassen planten volstaat vaak een potje van 8 cm.
  • Geef ecologische vloeibare plantenvoeding 1 keer per maand in het groeiseizoen.

Stekken

Ceropegia woodii vermeerderen lukt op 2 manieren. Na een tijdje zal je plantje zelf kleine knollen maken die je apart kunt oppotten. Houd de stekken wel uit de zon tot je de eerste blaadjes ziet verschijnen.

Een andere methode is het vermeerderen door een stengelstek, waarbij je een stuk van zo’n 10 tot 15 cm van je Chinees lantaarnplantje gebruikt als stek. Bekijk de verschillende manieren om kamerplanten te vermeerderen.

Wat is er mis met mijn Ceropegia woodii?

  • blaadjes worden bleek Als je merkt dat de ruimte tussen de blaadjes ook groter wordt, dan krijgt je plant te weinig licht. Zet op een zonnigere plek.
Ceropegia woodii

Meer van Gruun