croton

Codiaeum variegatum, de bontgekleurde Croton

Codiaeum een ouderwetse plant? Helemaal niet! De felle, intense kleuren van Codiaeum variegatum of Croton zorgen voor fijne afwisseling in je kamerplantenverzameling. Met de juiste verzorging heb je er bovendien jarenlang plezier van.

Verzorging van Codiaeum

Oorsprong

Indonesië en Maleisië

Standplaats

Deze kleurrijke plant wordt tot 1 meter hoog binnenshuis. Zorg voor een plek dicht bij het raam, want de bladkleur is afhankelijk van de hoeveelheid licht die je Codiaeum krijgt. Hoe donkerder je plant staat, hoe minder mooi het blad wordt. Directe zon is daarbij geen probleem.

Bekijk welke andere planten het naast je Codiaeum goed doen in directe zon.

Water geven

Net als andere tropische planten staat je Croton graag in licht vochtige potgrond. Loop regelmatig langs de plant en voel of de grond niet te droog (maar ook niet doornat) aanvoelt. In de zomer giet je zo’n 2 keer per week, in de wintermaanden volstaat 1 keer per week. Zorg voor een pot met gaatjes onderin zodat het teveel aan water weg kan.

Besproeien

Om het Codiaeum naar z’n zin te maken, zorg je voor een hoge luchtvochtigheid. Loop om de paar dagen even langs met de plantenspuit en verwen je Croton met een fijne nevel.

croton verschillende kleuren

Verzorging van je Codiaeum

  • Giet liefst met lauw water. Als je geen regenwater kan gebruiken, vul je gieter dan de dag voordien.
  • Geef van lente tot herfst elke 2 weken wat vloeibare plantenvoeding. Kies voor de biologische variant.
  • Vermijd grote temperatuurverschillen en tocht, daar is de plant gevoelig voor.

Snoeien

Je kunt je Croton terugsnoeien als hij te lang en spichtig wordt. Doe dat enkel in het voorjaar, zo heeft je plant tijd om te herstellen.

Stekken

Om deze kleurrijke plant te stekken, neem je in het voorjaar een stengelstek. Draag handschoenen, want het sap is irriterend voor je huid.

  1. Neem een stek van zo’n 10 cm lang, met 2 paar blaadjes aan. Snijd met een scherp mes net onder het laagste paar blaadjes.
  2. Haal de onderste blaadjes weg.
  3. Zet de stek in een potje met zaai- en stekgrond. Houd vochtig door dit in een minikasje te doen, of door een glazen pot over de stek te zetten.
  4. Geef water en zet op een warme plek. Regelmatig even het deksel optillen helpt om rotting tegen te gaan.
  5. Zodra je nieuwe groei ziet, kan je je stek uit het kasje nemen.

Wat is er mis met mijn Codiaeum?

  • bladval tijdens de wintermaanden Vaak staat je plant in dit geval te koud of te warm. Zorg voor een temperatuur rond de 15 graden.
  • bruine vlekken op de bladeren Kan door de felle zon komen. Zorg dat de bladeren niet nat zijn als de plant in de zon staat.
codiaeum

Meer Gruun