Zonnekloppers: kamerplanten voor in de zon

De meeste kamerplanten zijn niet weggelegd voor een plek in direct zonlicht. Vooral tropische planten (zoals Calathea, Alocasia of Spatiphyllum) hebben het moeilijk met felle zon. Te fel zonlicht zorgt voor lelijke bruine vlekken op hun bladeren. Maar welke planten lenen zich dan wel tot een plekje op jouw zonnige vensterbank? Ons lijstje met kamerplanten voor in de zon voor bij je thuis.

Kamerplanten voor in de zon

Woestijncactussen

Beetje voor de hand liggend. Cactussen uit droge gebieden zoals Mexico zijn gewend aan de droogte, aan warme temperaturen en aan de brandende zon. Denk daarbij aan cactussoorten als Mammillaria, Opuntia, Cereus of Echinocactus. Deze zonaanbidders zullen het geweldig doen op het meest zonovergoten plekje in huis.

cactussen in de zon

Wie minder van direct zonlicht houdt, zijn de woudcactussen. Je herkent ze meestal aan hun hangende verschijning en bladachtige stengels. Kerstcactus, Epiphyllum en Rhipsalis bijvoorbeeld. Zij groeien in hun natuurlijke omgeving op tropische bomen in de schaduw van het bladerdek. Scherm de woudcactussen dus af van felle zon.

Chinees lantaarnplantje (Ceropegia woodii)

Ook dit ranke hangplantje houd je bij voorkeur op een zonnige standplaats. De hartvormige blaadjes van Ceropegia woodii hebben al gauw zo’n drie uur zonlicht per dag nodig om hun bijzondere grijze patronen te behouden. Zet je dit plantje te ver van het raam, dan zul je snel merken dat de blaadjes bleek worden. Lantaarnplantjes worden trouwens ook spichtiger bij te weinig licht, waarbij de afstand tussen de blaadjes aanzienlijk vergroot.

ceropegia woodii

Echeveria

Een laagblijvende vetplant die helemaal op zijn plaats is in de directe zon. Zijn vlezige blaadjes slaan water op en vormen een mooie rozet. Echeveria is een erg makkelijke plant en doet het zelfs met een beetje verwaarlozing overal goed.

Lees: alles over succulenten

echeveria in de zon

Crassula ovata, de jadeplant

De jadeplant komt oorspronkelijk uit Zuid-Afrika. Directe zon is voor deze stoere plant geen probleem. Hij slaat bovendien water op in de dikke, vlezige bladeren en is daarmee perfect aangepast aan droge en warme omstandigheden. Let op dat er geen water onderin de pot blijft staan na het gieten zodat de plant geen last krijgt van wortelrot.

crassula ovata

Alle soorten Agave

Net als de meeste vetplanten eigenlijk, is ook de Agave een zonliefhebber. Agave americana (Honderdjarige Aloë) is zo’n plant die ook hier vaak verkrijgbaar is. Ideaal voor een raam op het zuiden – of in de zomer een zonnig plekje op je terras. Tweewekelijks water geven en verder heb je weinig omzien naar deze mooi gevormde plant.

agavesoorten

Euphorbia trigona

Hij lijkt een beetje op een cactus, maar dit is eigenlijk een vetplant. Deze plant is een echte kamerplant voor in de zon. Euphorbia trigona is bovendien een stevige groeier, waardoor je in no time een grote en volle plant hebt. Staat prima op zijn plek in de zon! Wist je dat er ook een variant is met rode kleur? Dat is de fantastische Euphorbia trigona rubra.

euphorbia trigona - kamerplanten voor in de zon

Helemaal niet kieskeurig: Sansevieria

Sansevieria is dé allround plant die je zowat overal in huis kunt neerzetten. Hij is heel tolerant, of je ‘m nu voor een zonnig raam of in een donker hoekje plaatst. Bestaat in heel wat groene variaties, maar de allerbekendste is ongetwijfeld Sansevieria laurentii met de gele randen.

Meer groenliefde