courgette (c) GRUUN

Courgette, wat je een makkelijke groente noemt

Makkelijk, en bovendien een echte zomergroente. De courgette ziet er niet alleen mooi uit in je eetbare tuin, ze geeft ook heel wat oogst. Deze krachtpatser kan elke dag tot een centimeter aangroeien. Je kan kiezen uit de gewone courgette of de klimmende variant.

Kort & krachtig

 • eenjarig
 • zonnige plek in je tuin
 • zaaien van eind april (binnen) of eind mei (buiten) tot eind juni
 • planten vanaf eind mei
 • oogsten van eind juli tot oktober

Courgette zaaien

De courgette hoort tot de vruchtgewassen. Meer bepaald tot dezelfde familie als meloenen, komkommers en pompoenen. In de winkel zie je vooral de klassieke groene courgette, maar in je moestuin kan je ook kiezen voor een andere kleur of vorm. Wat dacht je van de gele, gestreepte of bolcourgette?

Rassen

 • Black Beauty: donkergroen
 • Table King: appelvorm
 • Tondo de Nice: bolcourgette
 • Lebanese White: lichtgroen/wit
 • Bianca di Trieste: wit
 • Baby bush: gestreept

Zaaien van je courgette

courgette (c) GRUUN

Binnen zaaien doe je van eind april tot eind mei. Zet ze meteen 2 centimeter diep in een 9 centimeter breed potje, zo hoef je ze later niet naar een grote potje te verhuizen. Na een weekje zie je de eerste kiemplantjes verschijnen.

Buiten, in de volle grond of in een grote pot, lukt het zaaien van eind mei tot eind juni. Zorg voor voldoende ruimte: je courgetteplant houdt niet enkel van de zon, ook van een grote plek om te groeien.

Courgette in je tuin

Wanneer alle kans op nachtvorst geweken is, kan de kleine courgetteplant naar buiten. Ik zet de kleine plantjes enkele dagen overdag buiten, maar haal ze ’s avonds weer naar binnen. Zo kan je ze afharden, zeg maar laten wennen aan de buitenomgeving.

Een courgetteplant slurpt water voor het aanmaken van die lekkere vruchten. Zorg ervoor dat je plant niet uitdroogt en voldoende water krijgt.

Heb je zaden voor een klimmende courgetteplant? Dan neemt je plant heel wat minder plaats in. Zet hem bij het uitplanten nabij een klimrek of voorzie alvast genoeg steun. In een mum van tijd groeit hij zijn weg naar boven!

courgette (c) GRUUN

Oogsten van je courgette

Wat zijn ze snel, die courgettes. Tijdens de zomer kan je makkelijk elke paar dagen een mooi exemplaar oogsten. Soms tot wel dertig per plant! Maar laat ze niet te groot worden, dan verliezen ze hun smaak. Hoe meer je oogst, hoe sneller er nieuwe komen!

Om te oogsten, draai je de courgette met één beweging van de plant. Als je hem met een mes wil afsnijden, neem dan nog een stukje van de steel mee. Haal de courgettes die klein blijven en niet meer groeien, weg.

Bereiden en bewaren

Courgettes bestaan vooral uit water en verliezen snel hun vocht. Je hoeft ze niet in de koelkast te bewaren. Op een koele plaats blijven ze tot een week goed. Je kan courgettes rauw, gekookt of gebakken eten. Denk aan roerbakken, ovenschotels, lasagne of hartige taarten.

Te veel of te grote courgettes? Maak dan een heerlijke courgettesoep of geef ze weg. Je maakt er iemand anders zeker blij mee!