juli in je tuin (c) GRUUN

Juli in je tuin: dit kan je doen deze maand

Eindelijk zomer! Het is juli in je tuin en de temperatuur gaat wellicht stevig omhoog. Je moet je planten nu vooral tegen de droogte beschermen. Meestal heb je het zaaien nu stilaan achter de rug en kan je stilaan beginnen oogsten. Als je al wat groene vingers hebt, weet je dat juli in je tuin een maand met heel veel lekkere beloningen zal zijn!

Heb je kamerplanten in huis en ga je deze zomer op vakantie? Zo zorg je tijdens de zomer voor jouw kamerplanten

Zaaien in juli

Lege plekjes in je tuin na het oogsten? Het loont best wel de moeite om nu nog te zaaien op de vrijgekomen ruimte. Niet alle zaden kan je nu nog zaaien, maar er is best nog veel keuze:

  • Radijs, liefst in de schaduw tijdens de zomer
  • Rode biet tot begin juli
  • Rucola
  • Sla, liefst een variëteit die niet makkelijk doorschiet zoals krul- of kropsla
  • Snijbiet

Planten in juli in je tuin

Heb je nog kleine plantjes staan? In juli kan je ze nog uitplanten. Ook kruiden kan je in deze maand nog uitplanten. Probeer eens zuiderse kruiden, zoals tijm en oregano, die houden van de warmte van juli! Verder kan je nog planten:

oost-indische kers (c) GRUUN
juli in je tuin (c) GRUUN

Oogst

Tomaten in alle vormen en maten, je kan er deze maand niet naast kijken. Heb je ze staan, dan zijn de vroege soorten wellicht al aan het rijpen.

Juli is de maand voor de laatste boontjes, peultjes en sugar snaps. Heb je ze geoogst, dan kan je op deze plek nog bladgewassen zoals sla en snijbiet zaaien.

Deze maand komt je courgetteplant goed op gang. Laat de courgettes niet te lang hangen, zo stimuleer je nog meer productie van je plant. Ook de eerste augurken en komkommers zijn onderweg.

Oogst ook pluksla, uien en sjalotten. Gebruik wat je nodig hebt om gerechten lekker op smaak te brengen.

dahlia (c) GRUUN
stekelbes (c) GRUUN

Dit kan je nog doen in juli

Ga je met vakantie in juli? Je planten gaan je missen, en vooral het water dat je geeft. Vraag aan een buur, vriend of familielid om elke paar dagen langs te komen. Naast het water geven, kan je ze belonen met alles wat ze maar kunnen oogsten!

Meer lezen