crassula ovata

Crassula ovata, de jadeplant

Met deze Crassula ovata of jadeplant haal je een supermakkelijke en dus ideale beginnersplant in huis. De glanzende donkergroene bladeren met rode rand groeien uit tot een stevige boomvorm in miniformaat.

Verzorging van je Crassula ovata

Oorsprong

Zuid-Afrika

Standplaats

Dit is een plant die het echt goed doet in de volle zon. Je mag je Crassula ovata dus gerust neerzetten voor een raam op het westen of zuiden. Zo’n 4 tot 6 uur directe zon per dag is ideaal. Daarnaast hebben alle vetplanten baat bij een goede luchtcirculatie en intens licht. Voor extra groei zet je jouw jadeplant ’s zomers buiten op een zonnige plek.

Water geven

Vergeet je weleens water te geven? Deze plant houdt net van onregelmatige gietbeurten. Loop af en toe langs en voel of de bovenkant van de potgrond droog aanvoelt. Is dat zo, dan geef je een flinke scheut water. Zorg er wel voor dat het teveel aan water onderaan de pot weg kan, want je wilt natuurlijk niet dat de wortels te lang nat blijven en mogelijk gaan rotten.

Verzorgen van je Crassula ovata

  • Deze vetplant hoef je niet te snel te verpotten. Planten staan graag in een pot met beperkte ruimte.
  • Zorg voor een goed drainerende potgrond. Je maakt deze makkelijk zelf met het recept voor goed doorlatende cactus- en vetplantenmix.
  • Geef van april tot oktober elke maand een beetje ecologische plantenvoeding.

Snoeien

Binnen bereikt een volgroeide plant zo’n 1,5 tot 2 meter. Je kunt je Crassula ovata makkelijk snoeien om deze in toom te houden. Gebruik de stukjes die je snoeit om de plant te stekken.

Stekken

Stekken gaat bij deze jadeplant bijna vanzelf. Haal een of meerdere blaadjes voorzichtig van de plant. Laat ze enkele uren of een dag indrogen, tot er een hard laagje over het uiteinde zit. Leg de blaadjes op een beetje vochtige potgrond en na een tiental dagen zie je kleine worteltjes verschijnen.

Stekken gaat zo makkelijk, dat zelfs als je afgevallen blaadjes enkele weken laat liggen, je nieuwe groei ziet verschijnen

Wat is er mis met mijn Crassula ovata?

  • verrimpelde blaadjes Gaan de bladeren verrimpelen, dan heeft je plant water nodig. Geef voortaan iets sneller water.
  • witte pluisjes tussen de bladeren De jadeplant is gevoelig voor wolluis. Om deze te bestrijden, ga je zo te werk.
crassula ovata variëteiten

Meer Gruun