rekken met benodigdheden

5 plantentools voor beginners

Pas gestart met het houden van kamerplanten? Gefeliciteerd! Met een beetje liefde en de juiste aanpak houd je je groene gezelschap helemaal gelukkig. Deze 5 makkelijk te vinden plantentools zijn alvast onmisbaar in je plantenkit!

Recycle & herbruik je plantentools

Een hart voor de natuur laat je zien door bewust om te gaan met materialen. Loop dus niet meteen naar de winkel, maar herbruik spullen die je al hebt. Kijk eens achterin je kasten, start een leuk DIY-project of vraag rond in je familie en vriendenkring. Met wat geluk vind je in de tweedehandswinkel ook prima plantentools. Wedden dat dit je prachtigste plantenverzorgers worden?

1. De onmisbare gieter

Essentieel voor wie met kamerplanten aan de slag wilt: een stevige gieter die het water veilig tot bij je planten brengt. Zorg voor een exemplaar dat afgestemd is op de grootte van je plantencollectie. Wellicht ga je water geven minder fijn vinden als het betekent dat je 30 keer over en weer moet lopen. Heb je veel of grote planten, kies dan voor een gieter met minimum 2 liter inhoud.

plantentools

Waar je verder op moet letten:

  • een smalle tuit zorgt ervoor dat je enkel de plant water geeft, niet de hele vloer
  • kies voor een licht materiaal zoals kunststof zodat je gieter niet te zwaar weegt als hij gevuld is
  • een gieter die je mooi vindt, kan je naast je planten laten staan als decoratie

2. Pssshhhttt! De plantenspuit

Een van onze favoriete plantentools? De plantenspuit. Ideaal om je tropische planten het helemaal naar hun zin te maken. Zacht sproeien over de bladeren van je planten zorgt voor een hogere luchtvochtigheid. Maak er dus een wekelijkse (of dagelijkse) gewoonte van. Het is bovendien een snelle manier om het stof van je planten te verwijderen.

Hoewel je tegenwoordig heel wat design plantenspuiten vindt – waaronder in koper of glas – lukt dit taakje prima met een goedkope plastic plantenspuit. Zelfs lege flacons van poetsmiddelen kan je hiervoor gebruiken, op voorwaarde dat je ze vooraf grondig schoonmaakt.

plantentools

3. Voor wie het groots ziet: de plantensteun of mosstok

Heb je meteen een grote plant in huis gehaald? Denk eraan dat je groene vrienden naarmate ze groter worden behoefte hebben aan een steun. Dat geldt vooral voor hoge planten met enkele stengel. Gebruik bamboestengels uit het tuincentrum of de doe-het-zelf-zaak. Het is handig om enkele kleine stokken op voorraad te hebben. Voor een grote plant kies je een stok die zo veel mogelijk van de stengel ondersteunt.

Een mosstok is een goed idee voor klimmers zoals Monstera deliciosa (gatenplant), Epipremnum (drakenklimop), Syngonium en Philodendron. Daarmee boots je eigenlijk de omstandigheden in de natuur na, waar je plant zijn wortels vastzet in het mos en omhoog gaat groeien.

onmisbaar als plantentool: de mosstok

4. Het verplantschepje

Deze kleine tool maakt potgrond scheppen net iets handiger en properder dan hetzelfde werk met je handen te doen. De traditionele schepjes hebben een houten handvat en een kort hol blad. Tegenwoordig vind je ook tuinschepjes met hoge randen – handig om morsen tegen te gaan – en maataanduiding. Plant je er bloembollen mee, dan weet je ook meteen precies hoe diep je ze zet.

plantschepje uit plantentools

5. De weg-met-lelijk-blad-snoeischaar

Ook deze vind je in alle soorten en maten. Doen ook dienst: een scherp mes of schaar. Hiermee haal je verdorde of geel geworden bladeren van je plant weg. Uitgebloeide bloemen knip je zo dicht mogelijk bij de grond weg. Je kunt zelfs je snoeischaar uit de tuin voor binnen gebruiken, maar zorg dat je materiaal brandschoon én scherp is. Je wilt namelijk geen ziektes van een andere plant overbrengen.

snoeischaar en plantentools

Heb je alle nodige plantentools? Yes! Op zoek naar meer beginnerstips?