echinocactus grusonii

Echinocactus grusonii, de stekelige schoonmoedersstoel

De “schoonmoedersstoel” herken je aan z’n ronde vorm en gele stekels die bovenaan een kroon vormen. Het is een behoorlijk trage groeier, dus je zal geduld moeten hebben voor deze cactus enig formaat bereikt. Van deze cactus bestaat trouwens ook een variant zónder stekels.

Verzorging van je Echinocactus grusonii

Oorsprong

Mexico

Standplaats

Zet deze zonaanbidder op de zonnigste en warme plaats in huis. Bij voorkeur gaat hij dus op een vensterbank, dicht bij een raam op het zuiden of in een veranda waar hij volop van de zon kan genieten.

Water geven

Je raadt het al: deze cactus kan met gemak wat droogte aan. Helemaal niet erg dus als je ‘m een tijdje vergeet water te geven. Wacht in ieder geval tot de bovenste laag van de potgrond droog aanvoelt. Om het risico op wortelrot te verkleinen, is cactuspotgrond erg geschikt. Maak zelf je cactuspotgrond met 3 ingrediënten.

Verzorging van je Echinocactus grusonii

  • Laat je cactus genieten van een rustperiode in de winter. Zet de plant dan in een onverwarmde kamer en giet pas opnieuw in de vroege lente.
  • Als de cactus nog klein is, mag je elke lente verpotten naar een grotere pot. Volwassen exemplaren hoef je niet meer te verpotten.
  • Breng je plant naar buiten in de zomer om te genieten van de frisse lucht.

Gebruik een krant, stuk karton of dikke handschoenen als je deze cactus verpot

Stekken

De meest succesvolle manier om deze plant te vermeerderen is zaaien. Koop zaad bij een betrouwbare leverancier.

Wat is er mis met mijn Echinocactus grusonii?

  • Cactus wordt slap Vaak een teken dat je te veel water hebt gegeven. Haal je cactus uit de pot, snijd eventuele papperige wortels weg en laat de wortelkluit volledig opdrogen.
  • Witte pluisjes op de cactus Dit kan wolluis zijn. Lees hier hoe je deze plaag behandelt.

Meer cactussen