hemionitis arifolia

Hemionitis arifolia of hartjesvaren

De kleine viltige blaadjes van deze hartjesvaren zijn onweerstaanbaar. Hemionitis arifolia houdt net als andere varens van indirect licht en vochtige lucht. En wij? Wij houden van deze hartjesvaren!

Hemionitis arifolia of hartjesvaren

Oorsprong

tropische gebieden in Azië

Standplaats

Net als andere varens is dit een ideale plant om in je badkamer te zetten. De hoge luchtvochtigheid houdt je varen blij en met genoeg daglicht zal hij prachtig groeien. Hij wordt niet heel groot maar verdient een fijn plekje in huis. Vermijd een vensterbank waar directe zon komt. Kies dan liever voor een raam dat op het oosten of noorden gericht is.

Water geven

Het is belangrijk dat de potgrond steeds lichtjes vochtig blijft. Doe de test door je vinger zo’n 2 cm in de potgrond te duwen: voelt de grond daar droog aan, dan is het tijd om te gieten. Zorg dat je groene vriend niet met z’n wortels in het water blijft staan en giet het overtollig water altijd netjes weg.

hemionitis arifolia

Besproeien

Door regelmatig met de plantenspuit langs te lopen, verhoog je de luchtvochtigheid in de buurt van je plant. Lees op welke manieren je de luchtvochtigheid in huis kunt verhogen. Voor varens die afkomstig zijn uit het tropisch regenwoud is dat erg prettig.

Verzorgen van je Hemionitis arifolia

  • Geef in de groeiperiode (april-oktober) elke twee weken wat vloeibare biologische plantenvoeding.
  • Bruine uiteindes van de bladeren kan je wegknippen, maar let op dat je niet in het gezonde groene weefsel knipt.
  • De hartjesvaren is een ideale terrariumplant. Zo maak je zelf een tropisch terrarium.

Stekken

Eens je plant groot genoeg is, kan je de hartjesvaren delen door te scheuren. Verdeel je exemplaar in twee of meer delen en houdt de grond vochtig tot je nieuwe groei ziet.

Wat is er mis met mijn Hemionitis arifolia?

  • bladeren worden geel: wellicht te veel water. Giet minder of minder vaak en laat overtollig water altijd weglopen.
  • bruine bladuiteindes: kan een teken zijn van te droge lucht. Besproei regelmatig.
hemionitis arifolia