urban jungle terrarium

Maak je eigen urban jungle terrarium

Met een plantenterrarium maak je jouw urban jungle helemaal compleet. Maak zelf een minituintje met tropische planten in glas. Een open terrarium zal je zelf nog regelmatig moeten gieten, bij een gesloten terrarium doen je planten het werk voor jou.

Urban jungle terrarium maken

In enkele eenvoudige stappen maak je zelf jouw eigen tropische plantenwereld in glas. Dit heb je nodig:

 • Glazen pot of bokaal
  Kijk wat je zelf in huis hebt staan: heel wat oude spulletjes kan je perfect herbruiken als plantenterrarium. Denk aan een grote weckpot, oude koffiekan, glazen bokaal of zelfs een lege confituurpot. Houd wel rekening met de hoogte van je planten; ook miniplantjes worden uiteindelijk groot dus er moet genoeg ruimte zijn om te groeien.
 • Voor de drainagelaag: een beetje fijn (aquarium)grind, een handvol kleikorrels of schelpengruis
 • Potgrond
 • Een of meerdere miniplanten

Miniplanten voor je urban jungle terrarium

De planten bij uitstek voor je terrarium zijn tropische planten. Vooral in een afgesloten kasje met hoge luchtvochtigheid zullen ze het uitstekend doen. Gebruik stekjes of miniplanten en zorg voor variatie in bladkleur, textuur en hoogte. Doen het goed in een plantenterrarium: varens, mos, kleine bladbegonia’s, Fittonia (mozaïekplantje), Peperomia, Ficus pumila, Bromelia, klimop, Calathea, Maranta, kleine palmen en mini-orchidee.

Maak je eigen plantenterrarium

 1. Leg een drainagelaag van fijn grind
  Maak je terrarium eerst grondig schoon en zorg dat de wanden goed droog zijn. Leg dan een laag van 2 à 3 centimeter fijn aquariumgrind. Deze drainagelaag voorkomt dat de plantwortels in het water blijven staan. Heb je geen (aquarium)grind, gebruik dan kleine steentjes, kleikorrels of schelpengruis. Gebruik een fijne trechter of rol een blad papier op tot je de bodem van je terrarium raakt.
 2. Voeg potgrond toe
  Gebruik standaard potgrond of zelfgemaakte mix voor tropische kamerplanten. Maak deze op voorhand lichtjes vochtig met een plantenspuit en leg een laag van zo’n 5 centimer.
 3. Zet je planten voorzichtig in de potgrond
  Maak de wortels van je miniplanten of stekjes los. Kies voor elke plant een plek in je minituintje.
 4. Druk de potgrond goed aan
  Het is belangrijk dat de wortels goed contact maken met de aarde. Druk daarom de aarde rond elke plant stevig aan.
 5. Geef een beetje water
  Giet voorzichtig een kleine hoeveelheid water langs de binnenkant van het glas, zodat het water de plantjes niet raakt. Bij een gesloten terrarium wacht je nog enkele dagen voor je de pot afsluit.
zelf een plantenterrarium maken

Planten in glas onderhouden

Een open terrarium behandel je net als andere planten: af en toe gieten zodat de potgrond steeds lichtjes vochtig blijft. Heb je een gesloten kasje gemaakt? Dan heb je een systeem dat zichzelf onderhoudt. Je zult af en toe een beetje condens zien, dat is een goed teken. Open je terrarium enkel om te verluchten als je plots veel condens ziet of als het erg warm is. Haal bruine blaadjes of uitgebloeide bloemen regelmatig weg om je planten in topvorm te houden.

zelf urban jungle terrarium maken