hoya (c) GRUUN

Hoya, leuke klim- of hangplant met eigen karakter

Hoya of Wasbloem is een fijne kamerplant die overal past. Hij groeit bovendien best langzaam. Je hoeft je dus niet meteen zorgen te maken dat deze plant je huis zal overnemen. Naast de dikke bladeren is Hoya ook geliefd voor z’n bloemen. Als je geluk hebt, kan je de plant uitbundig zien bloeien.

Jouw Hoya plant verzorgen

Oorsprong

Deze bloeiende kamerplanten komen in de natuur voor in een groot deel van Azië en Australië.

Soorten Hoya

Er bestaan veel soorten, elk met hun eigen bladsoort en bloemkleur. We zetten de populairste hier op een rij:

  • Hoya carnosa: in België en Nederlands de meest populaire Hoya. Een grote wasbloem met donkergroene, amandelvormige bladeren die groeien aan lange ranken.
  • Hoya carnosa variegata ‘Tricolor’: een carnosa waar van de bladeren naast groen ook wit en roze zijn.
  • Hoya carnosa ‘Krimson Queen’: kleine ovaalvormige bladeren met groen en wit. Soms een vleugje roze op het blad.
  • Hoya bella: de kleine wasbloem, nog steeds een erg populaire plant. De bladeren zijn smaller en puntiger dan de carnosa. Lees meer over de Hoya Bella, de kleine wasbloem
  • Hoya Kerrii: de plant die onvermijdelijk rond Valentijn weer opduikt. Met z’n hartvormig blad staat hij rond die periode meestal als enkel blad in pot.

De juiste plek

Deze kamerplant doet het goed in zowat alle lichtomstandigheden, maar geeft de voorkeur aan veel natuurlijk licht. Zoals voor bijna alle bloeiende kamerplanten geldt: hoe meer licht, hoe meer bloemen.

Hoya vormt lange stengels en is de ideale hangplant. Geef hem een plek op een hoge kast waar z’n mooie bladeren naar beneden kunnen hangen. Wil je ‘m liever leiden, dan kan je een boogje of andere groeisteun gebruiken om hem in vorm te houden.

Water geven

Op het eerste zicht mag dit dan wel een makkelijke plant lijken, je moet ‘m wel een beetje kennen. Geef ‘m regelmatig water, maar onthoudt dat de dikke bladeren van deze plant ook water vasthouden. Beter dus iets minder dan te veel water geven. Steek af en toe je wijsvinger in de aarde en voel of deze al droog aanvoelt. De bovenste centimeters aarde mogen al droog zijn voor je ‘m opnieuw water geeft.

Verpotten

Omdat deze plant traag groeit, zal je hem niet vaak moeten verpotten. De wortels zitten liever wat te krap dan te ruim.

Vermeerderen

Hoe een Hoya stekken? Snijd met een scherp mes een tiental centimeter van de stengel van zo’n 10 cm van de plant. Je stek telt minstens 2 blaadjes. Zet de stengel in water of in potgrond. Staat hij in water, dan zie je normaal gezien binnen enkele weken kleine wortels verschijnen. 

Wat is er mis met mijn plant?

  • bladeren worden geel: je geeft wellicht te veel water. Geef voortaan minder water.
  • bladeren drogen uit of verrimpelen: mogelijk staat je plant te droog en krijgt hij te weinig water. Pas je gietbeurten aan.
hoya (c) GRUUN