jasmijn (c) GRUUN

Haal de heerlijke zoete geur van kamerjasmijn in huis

Die heerlijke geur van boeiende kamerjasmijn naar binnen halen? Deze jasmijnsoort kan je gewoon als kamerplant houden, als je ‘m de juiste zorg geeft. In de plantenwinkel is hij vaak overladen met roze of witte bloemknoppen, dat belooft alvast. Met deze tips krijg je ‘m in bloei om van zijn zoete geur te genieten.

Jouw kamerjasmijn verzorgen

Oorsprong van Jasminum

Jasminum of jasmijn komt van oorsprong uit China. Je vindt deze sterk geurende plant doorgaans met witte of zachtroze bloemen. Kamerjasmijn kan je houden als kamerplant, als je zorgt voor de juiste omstandigheden.

jasmijn (c) GRUUN

Standplaats voor je kamerjasmijn

Je kamerjasmijn heeft een groeiperiode (einde winter, lente en zomer) en een rustperiode (herfst en winter). Hij zal veel licht nodig hebben om z’n witte of roze bloemknoppen in bloei te brengen. Geef ‘m dus alle licht, maar hou je plant uit direct zonlicht. Een plekje dichtbij het raam is prima. Zodra de plant in bloei gaat tijdens de zomer, hou je ‘m best in een iets koelere ruimte. Zo blijft de bloei langer duren. Je kan ‘m ook naar buiten verhuizen.

Breekt de rustperiode aan in de herfst, dan verkiest je plant een koeler plekje binnen.

jasmijn (c) GRUUN

Water geven

Zeker tijdens de groeiperiode (late winter tot begin zomer) lust je kamerjasmijn veel water. Gebruik liefst regenwater en geen kraantjeswater. Twee keer per week gieten is prima. Laat ‘m nooit helemaal uitdrogen tussen de gietbeurten in.

Tijdens de winter gaat je plant in een rustperiode. Laat ‘m niet volledig uitdrogen maar geef ook niet teveel water: je plant is in winterslaap. In de late wintermaanden zal hij terug uitlopen en z’n mooie bloemen aanmaken.

jasmijn (c) GRUUN

Verpotten en snoeien

Een kamerjasmijn heeft niet zoveel ruimte nodig. Verpotten om de twee à drie jaar is prima. Dat kan op twee momenten in het jaar: in de herfst of in de lente. Verpot je in de herfst, doe het dan net voor je plant in rust gaat. Je kan de uitgebloeide bloemetjes weghalen en je plant lichtjes in vorm snoeien. Dat houdt je plant niet alleen in vorm, maar ook gezond. Ook net na de winter kan je ‘m verpotten naar een grotere pot.

jasmijn (c) GRUUN

Een klein plantje groeit nog rechtop, maar eens groter gaat ie hangen. Daarom zie je deze jasmijnsoort in je plantenwinkel vaak op een boogje. Je kan ‘m leiden langs een boog of andere structuur. Of laat ‘m lekker hangen en verzorg ‘m als een hangplant.

Vermeerderen

Stek je kamerjasmijn in de lente door een stengelstek van ongeveer 10 centimeter te nemen. Zet die in aarde en zet je stek op een warme en lichte plaats. Geef op regelmatige tijdstippen water. Binnen een paar weken zullen nieuwe wortels aan je stek groeien.

Wat is er mis met mijn jasmijn?

  • de bloemen vallen af: je plant staat wellicht te droog
  • mijn plant bloeit niet: mogelijk staat je plant te warm. Kamerjasmijn heeft een koude periode van rust nodig. Zet ‘m op een koudere plek.
  • mijn plant groeit alle richtingen uit: snoei na de bloei je plant weer in vorm
  • alle blaadjes vallen af: vallen alle blaadjes in dezelfde periode af, dan krijgt je plant te veel of te weinig water. Pas je gietbeurten aan.