oxalis (c) GRUUN

Oxalis triangularis of Paarse klaver

Oxalis triangularis, ook wel Geluksklaver of Paarse klaver genoemd, is zo’n plantje dat echt alles heeft. Een prachtig dieppaarse kleur, frêle lichtpaarse bloemetjes en bladeren die in-en uitwaaieren als vlinders bij de eerste ochtendzon en het laatste avondlicht. Bovendien zijn zowel de blaadjes als bloemetjes van deze klaver eetbaar. Tijd om deze bijzondere plant van wat dichterbij te leren kennen.

Jouw Oxalis Triangularis

Oorsprong

Deze paarse klaver komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika. De bladeren volgen een dagritme: ze openen bij het eerste licht en sluiten zich ’s avonds weer, net zoals Calathea en Maranta.

Beste plaats voor je plant

Je kan ‘m bij ons als kamerplant houden, maar ook buiten in de tuin. Daar verdwijnt hij tijdens de winter onder de grond, om dan in het voorjaar weer op te duiken.

Ik plantte mijn Oxalis uit in de tuin en daar deed ie het prima, tot de winter kwam. Toen verdween de plant helemaal onder de grond. Sindsdien komt hij elk jaar trouw terug in het midden van de lente. Nu staat er eentje in mijn moestuin en eentje in mijn kas.

Hou je de plant binnen als kamerplant, zorg dan voor een plaats met veel helder licht, maar geen direct zonlicht. Zet je de klaver buiten in je tuin, kies dan een plekje waar je plant een aantal uur zon krijgt, maar niet de hete middagzon.

oxalis (c) GRUUN

Zorgen voor je Oxalis Triangularis

Geef je plant goed drainerende grond, zodat overtollig water makkelijk weg kan. Deze klaver houdt niet van te natte potgrond. Zorg ervoor dat er dus geen water onderin je pot blijft staan.

Wacht liever tot de bovenste laag aarde is opgedroogd voor je ‘m opnieuw water geeft. Oxalis is niet de makkelijkste kamerplant, dus zorg voor wat regelmaat in het gieten.

Vermeerderen/stekken van paarse klaver

Deze klaver groeit vanuit knolletjes onder de grond. Als je plant groeit, maakt hij dus nieuwe knolletjes aan. Je kan ‘m dus het makkelijkst vermeerderen door de knolletjes op te delen. Doe dat in de herfst, dan is je plant net in rust gegaan.

oxalis (c) GRUUN

Wat is er mis met mijn Oxalis triangularis?

Je plant gaat hangen – verplaats je klaver naar een lichtere standplaats

De bladeren worden bruin (herfst) – je plant gaat in rustfase. Knip de bruine blaadjes weg en verminder je gietbeurten.

De geluksklaver laat zich mooi combineren met andere paarse planten, zoals deze paarse basilicum buiten of de Tradescantia (Vaderplant) binnen.

Meer lezen