komkommer (c) GRUUN

Komkommer, knapperige klimmer

Groot, zacht, sappig en fris. Een leuke klimplant als komkommer behoort tot de familie van de courgette, meloen en pompoen. Dat zie je ook aan z’n rankende uiterlijk en oranjegele bloemen. Hij is niet de makkelijkste onder de eetbare planten. Maar met wat klimsteun en veel water geeft deze plant je de hele zomer lekker frisse vruchten.

Kort & krachtig

  • eenjarig
  • zonnige en liefst warme plek
  • zaaien in april en mei
  • oogsten vanaf juli

Komkommer zaaien

Komkommer zelf zaaien is supermakkelijk: zaai in april of mei in een potje of in volle grond. Veel vroeger heeft weinig zin: je plant zal vanaf juni toch een groeispurt krijgen.

Zaai 2 zaadjes ongeveer 1 centimeter diep in een potje. Zet ze ergens binnen, ze hebben een temperatuur van 20 à 22 graden nodig om te kiemen. Geef ze de tijd om te kiemen en hou dan één zaailing per potje over. Hou ze nog even op je vensterbank.

Soorten

  • Le Généreux: halflange variëteit
  • Lange Engelse: Engelse komkommers, pitloos
  • Diva: snackkomkommer

Worden je kleine plantjes te groot? Zet ze in een grotere pot. Is de laatste kans op nachtvorst geweken? Meestal midden mei, dan kunnen je plantjes naar buiten.

komkommer (c) GRUUN

Eens hij groot is, gaat komkommer overal slingeren. Mijn eerste komkommerplant groeide in de serre minstens 10 centimeter per dag, tot hij zeker 3 meter hoog was! Heb je beperkte ruimte? Kies dan een kleinere soort, zoals de mini- of snackkomkommer.

In je tuin

Komkommer heeft…welja…ruimte nodig. Geef hem een zonnige plaats in je tuin, dat kan in een pot of in volle grond. Het enige wat je nu hoeft te doen, is een klimsteun voorzien voor je plant. Bouw een klimrek of laat de plant aangroeien tegen een tuinscherm. Je kan een komkommerplant ook laten kruipen, dan heb je wel veel ruimte nodig!

Zodra je plant vruchten draagt, heeft hij veel water nodig. Geef hem genoeg, zeker bij droog weer. Het zal je komkommers alleen maar goed doen!

Komkommer: oogst en bewaring

In de zomer start je oogstseizoen. Vruchten die je te lang laat hangen, verliezen hun frisse smaak. Oogst zo regelmatig mogelijk. Zo gaat je plant z’n best blijven doen om jou de hele zomer verse komkommers te geven.

komkommer (c) GRUUN

Komkommers bewaar je op een wat donkere en koele plaats (rond de 10 graden), liefst niet in de koelkast. Je kan ze zo’n goeie week bewaren. Verwerk je verse oogst in een slaatje of op je boterham.

Meer lezen