peper(GRUUN)

Pittige peper in potten

Peper is bijna altijd pittig. Kies een chilipeper die je net goed vindt, niet te mild, niet extreem heet. In de supermarkt zie je vooral de klassieke rode chilipeper, maar in je eigen tuin of op je terras kan je experimenteren met nieuwe soorten, vormen en kleuren. Gelet op de pittigheid, natuurlijk.

Kort & Krachtig

  • meerjarig (op koudere plaatsen meestal eenjarig)
  • zaaien vanaf februari
  • buiten planten vanaf midden mei
  • oogsten van augustus tot september

peper (c) GRUUN

Zaaien van peper

Er is een officiële meeteenheid voor de heetheid van pittige pepers: de schaal van Scoville. Die geeft wat houvast bij hoe heet een peper wel is. Een voorbeeld: de bekende Tabasco scoort 5.000 op deze schaal. Ter vergelijking: de soort Habanero scoort, afhankelijk van de variëteit, tussen 100.000 en 350.000 op de schaal. Extreem heet dus. Bij deze heetheid draag je best handschoenen tijdens het verwerken.

peper (c) GRUUN

Soorten pepers

  • mildheet tot heet: bijvoorbeeld Jalapeno, Cayennepeper
  • heet tot erg heet: bijvoorbeeld Tabasco
  • extreem heet: bijvoorbeeld de soorten Habanero
  • nog heter dan extreem: bijvoorbeeld Trinidad

Je kan vanaf eind februari, begin maart chilipepers beginnen zaaien. Zoek een warme plek, bijvoorbeeld in een kweekkastje in je woonkamer. Leg je zaadjes ongeveer 1 centimeter diep en bedek met wat aarde. Na enkele weken zie je de eerste kiemplantjes.

Eens de plantjes ‘echte’ blaadjes krijgen (naast de twee eerste kiemplantjes), kan je ze verhuizen naar een groter potje. Geef ze tijd om te groeien. Je plantjes mogen pas midden mei naar buiten, als het niet meer gaat vriezen ’s nachts.

Lees verder: Hoe moet je voorzaaien?

peper (c) GRUUN

Peper in je tuin

Midden mei breng je jouw plantjes naar buiten. Het zijn trage groeiers, die chilipepers. Ze groeien alleen als het warm is en verlangen dus echt naar de zon. Zet ze in een grotere pot of in de volle grond.

Ik zet mijn chilipepers graag in potten. Zo kan ik ze verplaatsen naar het meest zonnige en warme plekje in mijn stadstuin.

peper (c) GRUUN

Peper oogsten en gebruiken

Pepers zijn rijp wanneer ze volledig in één kleur zijn. Ze beginnen meestal groen, en rijpen dan vaak verder naar rood of een andere kleur. Groen of rood duiden dus op verschillende fases van rijpheid. Een Jalapeno kan bijvoorbeeld groen of rood gegeten worden. Je hebt ook groene pepers, dus kijk even welke soort jij hebt.

Doorgaans zijn chilipepers bij ons rijp tussen augustus en september. Met hun pikante smaak kan je pepers gebruiken in alle gerechten die wat pittigheid kunnen gebruiken, zoals chili con/sin carne. Zeker in de wintermaanden zorgen chilipepers voor extra warmte.

peper (c) GRUUN
peper (c) GRUUN

Langer genieten van je chilipeper

Eigenlijk is je peperplant meerjarig. Onder de juiste omstandigheden kunnen ze een paar jaar oud worden. Wil je jouw plant laten overwinteren? Zet ‘m dan in oktober binnenshuis. Met wat geluk – het is best een uitdaging, maar het is al gelukt – overwintert je peperplant en kan ie in het late voorjaar weer naar buiten.

Meer GRUUN